Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За пореден път на редовното си заседание в сряда Прокурорската колегия на ВСС прие декларация. След всевъзможните медийни и други врагове, които критикуваше при предишните си подобни изяви, този път тя е насочена срещу "лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България".

Тези лица обаче:

"... отправят от позицията на своя пост внушения и обвинения към Прокуратурата на Република България, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи."

Очевидна този път декларацията е насочена срещу президента Румен Радев.

Той правел твърденията си "в противовес на добрия тон" и "без факти и доказателства", смятат обвинителите, като не пропускат да напомнят, че са "избрани пряко от българските прокурори и следователи, и от 44-то Народно събрание".

Всъщност изказванията на държавния глава напоследък са доста, но днес стана ясно, че се визира 3 юли, когато Радев обяви от Велико Търново:

"Упоритият отказ да се разследват фрапантните скандали, които вече оттекват и в чужди медии, и в чужди служби, показва, че държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта"... и още:

"На ход е прокуратурата. Аз не виждам какво ги смущава там, след като погазиха и Конституцията, и законите, и презумпцията за невинност, и личната кореспонденция, и следствената тайна. Не виждам какво ги притеснява да публикуват целия чат."

В резултат членовете на колегията - както и при предни подобни случаи - заплашват, че декларацията им "ще бъде изпратена на Европейската комисия, на представителството на Европейската комисия в България, на посолствата на всички държави–членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания в България."  

Ето и пълния текст на документа:

Декларация

на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по повод твърдения за нарушаване на Конституцията на Република България, за отказ на Прокуратурата на Република България да изпълнява законово установените ѝ правомощия и обслужване на политически интереси 

Ние, членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – избрани пряко от българските прокурори и следователи, и от 44-то Народно събрание на Република България, заявяваме пред българското общество, че няма да допуснем Прокуратурата на Република България, да бъде въвлечена в институционални скандали, политически противопоставяния и сблъсъци между представители на държавната власт, парламентарно и непарламентарно представени политически партии, формации и други субекти.

Независимостта на съдебната власт е установена с Конституцията на Република България. Развитието на нейните принципи в устройствения закон на съдебната власт са най-висша гаранция, че държавната власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в основния закон.

За пореден път сме свидетели как лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България, отправят от позицията на своя пост, внушения и обвинения към Прокуратурата на Република България, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи.

В противовес на добрия тон и дължимото етично поведение към българските магистрати и в нарушение на основните демократични принципи и ценности, споделяни и от европейските партньори, без факти и доказателства, в публичното пространство продължават да се отправят твърдения и квалификации, свързани с дейността на Прокуратурата, и произтичащи от взаимоотношенията между представители на държавната власт.

Припомняме, че при наличие на факти и доказателства, че определени прокурори нарушават конституционно установените си правомощия, следва да бъде сезиран съответния компетентен орган – Инспекторатът към Висшия съдебен съвет.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява категоричната си подкрепа към Прокуратурата на Република България и за пореден път отправя апел съдебната власт да не бъде превръщана в залог на политически амбиции и междуличностни отношения. 

Ключови думи

Коментари

ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Не само .

Има и нотка критика срещу Борисов , след вчерашното му изказване за обявеното му показно призоваване .
 's picture

Rhapsody of fire

4 крака ДА, 2 крака-НЕ.

Защо ли си сещам за "спонтанните" възгласи от вида "4-ри крака ДА, 2 крака-НЕ."
 's picture

smarf

Ибрици

Ибрикчиите на властта. Толкова са отвратителни,че каквото и да казват се приема като грухтене на прасетата от кочината.
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

'Баси и прокурорите, че и прокурорската "колегия"

'Ма много нахъсани тия Доганови подлоги, бе! Само за Рейгън, като враг номер едно на Тутраканската селищна система, не са написали е тази "декларация". И щяли да я разпратят, че да видят всички в странство, какви е прокурори раждала, ражда и сега българска майка юнашка. Долни ченгета от Магнаурската, най-безсъвестни и безморални еничари - това са тези "смели" прокурори, които направо си плачат за нормален съдебен процес и затвор! Позор! Позор за България са тези измекяри на Хидроспециялиста от Дръндар!
Влади Кирилов's picture
Влади Кирилов
Нркадърник

разнася се

грухтене от кочината......
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Според

мен,Прокуратурата не трябва да изпраща каквито и да било декларации до ЕС,или западни посолства,защото тя,особено в лицето на своето висше ръководство е със Сталинистки пристрастрия,разбирания,а и действията и са от подобен вид!По тази причина тя няма нищо общо с евроатлантическите ценности,които лежат в основата на принципите на организациите и д-вите в ЕС,както и няма нищо общо с демократичните принципи,въз основа на които се управляват и съществуват държавите САЩ и Великобритания!Ръководството на българската прокуратура по манталитет,принципи и начин на действие има общо само с принципите и манталитета на Путинова Русия,нейния Генерален Прокурор Чайка и има право да се оплаква само и единствено на тях,защото е видно,че ги купира едно към едно!Мисля,че нещо подобно би трябвало да им бъде отговорено от ЕС и от посолствата на САЩ и Великобритания!Ала дали ще бъде така,няма как ние да разберем!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.