Седем души са били подслушвани незаконно през 2021 година, е установила проверка на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Вече са уведомени компетентните държавни институции и предстои да бъде взето решение за уведомяване на засегнатите лица, става ясно от прессъобщение, публикувано днес на сайта на Бюрото.

Общо 291 лица са проверяваните лица по сигнали за незаконно подслушване. 141 от тях са свързани с протестите през лятото на 2020 година срещу главния прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов.

За 128  проверките са приключили, а за останалите 13 продължават. Тов а включва политици и лидери на партии - става ясно още от съобщението на Бюрото. Сред проверяваните са такива, които сами са попитали - 65 души, както и хора, които са подадени от нарочната комисия в предишното Народно събрание. Тя разследаше ексцесиите на 10 юли и 2 септември 2020 г.  

От публикацията не става ясно дали именно и измежду тях са седемте души, които са били обект на незаконно подслушване.

На сайта на Бюрото все още стои снимка на Илко Желязков (вляво) с председателя.

 

След края на мандата на Бойко Рашков шеф на Бюрото е Пламен Колев, избран от мнозинството в по-по-предишното НС на ГЕРБ и т. нар патриоти. Същият парламент избра тогава в същия ден - 21 декември 2018 г., за заместник на Колев Илко Желязков, който после се появи безпрецедентно в списъка "Магнитски" на Държавния департамент.