Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Работни комисии ще обсъдят "този период", в който в цяла Европа е имало "фашистки режими". Това заяви в парламента премиерът Кирил Петков в коментар за посещението му в Северна Македония вчера.

Премиерът отказа да отговори в прав текст дали България е била сред тези държави, макар вчера да заяви, че на много места на континента е имало фашистки режими, които обаче не трябва да се свързват с държавата, която управляват.

"Нека кажа по-генерално. От една страна сме подали ръка, отивайки там първи, от друга страна те са ни дали нота, която сме се надявали да получим през последните две години, а именно - че РСМ няма претенции към териториалната цялост на България. Вчера беше огромен успех това, което направихме. Ние само защото направихме нов подход я получихме (нотата, бел.ред.)", заяви той.

Всъщност единственият фашистки режим в Европа някога е бил в Италия (1922-1943 г.). Българската и европейската историография отричат другаде да е имало подобни режими, макар че фашистки и националистически партии наистина има в цяла Европа.

Режимът на Хитлер също е известен като фашистки, което не е съвсем точно, защото неговата партия се нарича национал-социалистическа.

В цяла Европа през 30-те и 40-те години на XX в. има авторитарни режими, които подменят демократичните. Такъв има и в България след преврата от 1934 г.

Петков коментира и президента Румен Радев, заради чиято клетва беше в парламента днес.

"Всички ние - и изпълнителната власт, и президентът сме в отбора на България. С президента сме в един отбор - отбора на България. Много бих се радвал той да бъде също толкова критичен към изпълнителната власт. Това е силата на разделението на властите. Това е силата на корекцията - всеки един може да прави грешки и всеки един може да получава допълнителни съвети - както ние към него, така и той към нас", отбеляза той.

Премиерът отбеляза, че част от резултатите на работата на неговото правителство са се появили - отнемането на достъпа до класифицирана информация на Сотир Цацаров от ДАНС било първото пряко действие, което показва, че агенциите са свободни да работят. И повтори тезата си, че "вече няма специални хора".

Коментари

Безграничен тъпунгер

Толкова е семпло това момченце, че предизвиква съжаление.
M M's picture
M M

За идентичността

Много далеч от реалността е г-н Петков. Какво значение има конкретната негативна дума? Говорим за елит на държава, който с поколения е култивиран в език на омраза, по-популярно и правилно мисля е думата расизъм. Погледнете например някой от речите на държавниците им за убитите от окупатора. Няма да усетите толкова съчувствие за загубените, а повод за агресия към виновника/окупатора. Погледнете паметниците на евреите за Холокоста и ми покажете поне един, в който се говори за омраза към германците (виновника). Всички дават изява на скръбта от загубата на сродните! Така се гради идентичност! А вижте паметниците в РСМ почти противоположно: напред е омразата към окупатора, не и за загубата. Това е тяхната идентичност. Или пък последният им министър по евроинтеграцията, който като своя заслуга изтъкна това, че бил мразен от съседа си?!

.....

Премиерът вече започна да дава на късо. Май голяма лъжица ще се окаже тази длъжност за него, но Началниците му - тук и зад граница - засега са доволни. Интересно е скоро да се проучат обществените нагласи към новото правителство и особено сред гласувалите за него.

Браво българи- бунаци

Вие го избрахте, този неграмотник и червения президент РРадев. Честито! Когато човек не е ходил на даскало и не е чел дебелите книги няма как да знае щое фашизъм, фалангизъм, комунизъм, националсоциализъм.... Наистина Боко изглежда титан на мисълта в сравнение с това озъбено неграмотно същество.

Иванчо

Не че няма какво да се коментира за премиера, но в случая е страшно дразнещо, че Club Z започна да публикува анонимни статии! Въпрос: От кога Club Z започна да публикува анонимни статии? Отговор: Откогато там бе назначено полуграмотното кукувиче Иван Димов, паж на бившия външен министър Захариева. Club Z, хайде по-сериозно! Като пише Иванчо, пък накарайте го да се подпише!

-.-

Клуб Z винаги е публикувал информационни дописки без подпис. Това е традиционно за този тип информация - тя не се подписва. Но ако толкова се чудите, горната дописка я писах аз.

Иванчо

Браво! Ценя готовността за отговор, но в него по-скоро припознавам Матросов. За да не падне косъм от главата на Иванчо Димов?! То пък и хвърлянето на Матросов върху амбразурата е спорно, да допълня. Но хайде ще си затворя очите. А за фашизма - твърде механично сте подходил. Да, Италия и т.н. Но фашизмът всъщност е политическа философия, чийто израз е централизирано автократично правителство, водено от диктатор, с много строго регламентирани икономически и социални политики и смазване на опозицията. Мислех си, че особено в България тази механика е преодоляна, защото имахме президент, който написа книга, в която фашизмът бе приравнен към комунизма.

=-=

Иван може сам да си се защитава от критики към предишното му работно място. Като историк ще отбележа, че дефиницията ви за фашизъм е непълна, но не грешна. И именно по тази дефиниция в България не е имало фашизъм, защото фашизмът и комунизмът имат ключови разлики. Които, апропо, въпросният президент не е пропуснал в едноименната си книга.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.