Технологичният гигант Microsoft обяви намеренията си да закупи геймърския гигант Activision Blizzard в официално прессъобщение днес. Новината съобщава Фил Спенсър, началникът на Xbox отделът на компанията, който работи по компютърни и конзолни игри.

Според слуховете сделката е за над 68 млрд. долара, което ще я направи най-голямата покупка в историята на гейминг индустрията. 

Activision Blizzard е един от историческите титани на тази сфера, обединение на издателя Activision и производителя на игри Blizzard през 2008 г. Компанията контролира някои от най-известните серии компютърни игри в света - Warcraft, Diablo, Call of Duty и много други. Около компанията обаче се завъртяха няколко скандала в последните години - от спорове за неплатени патенти, до обвинения в сексуален тормоз в офисите.

Microsoft планира да вкара всички заглавия на гейм компанията в онлайн каталозите си за компютри и конзолата Xbox. 

Това е втората ключова покупка на компанията в тази индустрия след като миналата година се сдоби друго голямо гейм студио - Bethesda. След сделката Microsoft ще е третата най-голяма гейминг компания в света - след китайците от Tencent и японците от Sony.