Множество нови правила и ограничения ще предвижда нова разработка за улиците в София между бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Г. С. Раковски". Планът за уличните ансамбли в участъка представи днес главният архитект на града арх. Здравко Здравков.

Целта е да бъде възстановена автентичността на градската среда, като 10 нови сгради получат статут на недвижими културни ценности и всички правила, които следват от това. 7 са били със свален статут на паметници на културата, 9 са обект на изучаване.

Налице в района е застрояване, но още личат следите от богаташкия жилищен квартал от началото на миналия век - в запазените сгради и тесните улици.

Новите правила ще включват детайлни рамки и ограничения, както и типична цветова гама за района. Ще се набляга на ажурни огради с ажурни врати. Предвижда се ново улично и вътрешно-квартално озеленяване и нови автентични настилки.

На фасадите няма да може да има външни климатици, рекламните елементи ще могат да са само в рамките на витрините на търговските обекти. Ще е налице общ стандарт за сенници.

Няма да се допускат промени на осите и общата ширина на улиците, но се допуска добавяне на велосипедно движение на самия път. Запазва се съществуващото законно застрояване, сградите, които не са паметник на културата, могат да бъдат събаряни и построявани наново, но само в предишните размери, и не се допускат пристройки и архитектурно-художествени елементи над покривната равнина.

Ще има и редица изисквания за всички бизнеси - от размерите на надписите до цветовете на тентите и чадърите в градината (допустими са зелено, бордо и графитено сиво).