Ентусиазмът в Скопие, че утрешната визита на премиера Кирил Петков може да помогне на Република Северна Македония за бързото стартиране на преговори с ЕС, вече се е изпарил, показва проверка на Клуб Z в македонските медии.

Повод за новата порция негативни коментари по отношение на България този път е изказването на премиера Кирил Петков по БТВ, който изключва съществуването на македонско малцинство у нас. 

„За такова малцинство не може да се говори, по тази тема има 100-процентово твърда позиция, че тя не може да се дискутира“, подчерта Кирил Петков.

Повод за думите му са призивите от Скопие да бъде признато македонско малцинство в България, след като страната ни поиска в конституцията на нашата съседка българите да бъдат записани като държавнотворен народ. Проблемът е, че конституцията на България не допуска признаването на колективни права на малцинства. 

"Македонците в България имат 16 присъди в Страсбург срещу българското правителство. 16 пъти Европейският съд по правата на човека е открил фрапантни нарушения на Европейската конвенция за правата на човека от страна на българските власти по отношение на ОМО "Илинден". И премиерът Петков казва, че няма македонци в България? Каква дързост, каква нечовечност", възкликва македонската професорка по конституционно право Таня Каракамишева, цитирана от медиите в Скопие.

България е длъжна да изпълнява препоръките на Съда в Страсбург и на Комитета на министрите на Съвета на Европа по отношение на македонско малцинство, пише популярният сайт mkd.mk.

Въпросът стигна и до новия вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич, който заяви дипломатично, че не е работа на Скопие да казва какви малцинства има в България. 

"И досега политиката ни е била за ненамеса във вътрешните работи на която и да е наша съседна държава. Не е работа на РСМ да казва къде и какво малцинство има в региона, това е вътрешен въпрос на всяка държава, включително България. А всяка група хора, етническа общност, политическа партия или сдружение имат право да търсят защита на своите права през Съвета на Европа, Европейския съд по правата на човека и Европейската конвенция за правата на човека. Мисля, че изясняването и дефинирането на това какви етнически общности има в държавите от региона не би било продуктивно", казва Боян Маричич.

Медиите в Северна Македония веднага характеризираха изказването му като скандално.

Минорните очаквания от премиерското посещение утре не можаха да бъдат разсеяни дори от второто интервю на Кирил Петков за македонска медия - предаването "360 градуса"  в телевизия Алсат-М.

Предаването вади като акцент думите на премиера Кирил Петков, че не е вярно, че президентът Румен Радев му е вързал ръцете за нов подход към Северна Македония.

"Всъщност на Консултативния съвет за национална сигурност всички се обединихме около този нов подход. Даде ми се ясен и конкретен мандат за следващите стъпки, които трябва да предприемем, тъй като в КСНС участват всички парламентарни партии", казва Кирил Петков.

Попитан с какви позиции ще посрещне българския си колега, премиерът Димитър Ковачевски заяви, че историческите въпроси трябва да се дебатират от историците, а доверието между гражданите трябва да се основава върху позиции, които ни дават по-добър стандарт на живот. 

"Нашите позиции са кристално ясни, ние сме Република Северна Македония, гражданите говорят македонски език и имаме своя идентичност", коментира Ковачевски. 

Оказа се, че българският премиер няма да е първият чуждестранен държавник, който се среща с новия македонски премиер. Днес в Скопие пристигна новата германска министърка по европейските въпроси Ана Люрман, която за пореден път подкрепи започването на преговори на РСМ с ЕС и пожела успех на утрешните разговори между македонския и българския премиер и отново повтори старата теза, че спорът с България трябва да се реши двустранно, като не се включва Европейският съюз. България, напротив, твърди, че Република Северна Македония не спазва копенхагенските критерии и редица други ценности на Съюза и затова обвързва преговорите с поведението на македонското правителство.