Северна Корея изстреля две предполагаеми балистични ракети с малък обсег днес от летище край столицата Пхенян, съобщиха южнокорейските военни, цитиран от Ройтерс. Това е четвърто за този месец пробно изстрелване, с което режимът на Ким Чен Ун демонстрира разширяването на ракетния си арсенал, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Япония също съобщи за изстрелването, като главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно го осъди като заплаха за мира и сигурността.

Японският министър на отбраната Нобуо Киши заяви, че ракетите изглежда са паднали в океана близо до източните брегове на Северна Корея.

"От само себе си се разбира, че целта на честите пускове от страна на Северна Корея е да усъвършенства ракетната си технология", каза той пред репортери.

"Многократното изстрелване на балистични ракети от Северна Корея е сериозен проблем за международната общност, включително за Япония", добави Киши, като отбеляза, че става дума за нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват на Северна Корея да разработва балистични ракети.

Военното командване на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион заяви, че според неговата оценка изстрелването не представлява непосредствена заплаха за САЩ или техните съюзници, но "тези изстрелвания на ракети подчертават дестабилизиращото въздействие на забранената оръжейна програма (на Северна Корея)".

Темпът на изпитанията и различните площадки за изстрелване предполагат, че Северна Корея разполага с достатъчно ракети, за да ги изразходва за тестове, обучение и демонстрации, с което засилва убеждението във възможностите си за възпиране, подчертавайки количеството на нейните ракетни сили, каза Мейсън Ричи, професор в университета Ханкук в Сеул.

Северна Корея не е тествала междуконтинентални балистични ракети или ядрени оръжия от 2017 г. насам, но след като преговорите за ядреното й разоръжаване забуксуваха през 2019 г., Пхенян започна да показва и тества редица нови проекти на ракети с малък обсег.

Много от най-новите такива оръжия, включително хиперзвуковите ракети, са проектирани така, че да избягват противоракетната отбрана.

Северна Корея даде да се разбере също, че се стреми към тактически ядрени оръжия, които биха могли да й позволят да постави ядрени бойни глави в ракетите с малък обсег.