Германия отбеляза днес нов рекорд в броя на заразените с COVID-19. По данни на "Роберт Кох" инфекциите на седемдневна на база са 515,7 на 100 000 души население, с което този показател за пръв път превишава 500.

Здравните служби в Германия регистрираха нови 52 504 заболявания за последните 24 часа. Само преди една седмица болните бяха 36 552 за същия период. Това показва, че скоростта на заразяване почти се е удвоила. 

Смъртността обаче остава ниска – 47 души са починали от вируса за последните 24 часа. Преди седмица смъртните случаи бяха 77.

Броят на приетите в болница пациенти с коронавируса също е все още нисък – 3,23 души на 100 000 население.

Според все повече вирусолози новият вариант на коронавируса – Омикрон, може да означава и края на пандемията. Омикрон се разпространява многократно по-бързо от досегашните варианти, но болестта с него протича леко.

„Това е шанс до края на годината голямата част от населението да създаде имунитет срещу вируса, което ще продължи да го отслабва“, заяви известният вирусолог Кристиян Дростен.

„До края на 2022 година можем да преодолеем пандемията и да преминем в следващата фаза – на ендемично разпространение. Това ще стане обаче, ако вирусът не се промени отново към по-агресивен вид“, допълни той.

Според Дростен най-вероятно и следващата зима ще има пик на заразени, след което пандемията ще остане в историята и ще се завърнем към стария си начин на живот. Вирусологът смята, че ще е необходимо създаването на още една ваксина, този път от жив, но отслабен вирус, която да се впръсква в носа, и така SARS-CoV-2 ще бъде напълно овладян.