Кристиан Тобира, бивша министърка на правосъдието и добре позната фигура от левицата, влезе официално днес в надпреварата за президентските избори във Франция тази пролет, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ако бъде избрана, тя ще стане първата жена и първият цветнокож президент на страната. Шансовете й обаче са малки.

69-годишната Тобира, която е родом от Френска Гвиана, обяви за свои приоритети в предизборната кампания младежката политика, социалната справедливост, опазването на околната среда, образованието и засилването на социалния диалог.

Тя е шестият сериозен кандидат във фрагментираното ляво пространство, влизащ в надпреварата за изборите, чийто първи тур е на 10 април. Проучванията засега й дават подкрепа от само около 3 процента.

Водач в анкетите с подкрепа от около 25 процента е президентът либерал Еманюел Макрон, въпреки че той все още не е обявил официално дали ще се бори за преизбиране.

За силни са смятани още кандидатурите на консерваторката Валери Пекрес и на Марин Льо Пен от крайната десница. Подкрепата и за двете е от порядъка на 16-17 процента.

Вляво най-разпознаваеми и най-обещаващи са кандидатурите на крайнолевия Жан-Люк Меланшон, който участва за трети път в надпреварата за президентския пост, Яник Жадо от Зелените и Ан Идалго от Френската социалистическа партия. Подкрепата за тях е между 4 и 9 процента.

Тобира беше правосъден министър от 2012 до 2016 г. при управлението на президента социалист Франсоа Оланд. През 2016 г. тя подаде оставка заради спор във връзка с планирана конституционна поправка за отнемане на френското гражданство на осъдени за тероризъм, които имат паспорт и на друга държава.

Кристиан Тобира влезе под светлините на прожекторите и с активната си агитация в подкрепа на закона, с който Франция легализира гей браковете.

Тобира се кандидатира за президент на Франция за втори път. Предишният беше през 2002 г., когато тя получи само 2,32 процента от гласовете.