Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Португалският Институт по вписванията и нотариата (IRN) започна вътрешно разследване във връзка с предоставеното португалско гражданство на руския олигарх и собственик на лондонския футболен клуб „Челси” Роман Абрамович, съобщиха представители на правителството.

Съгласно закона, IRN предоставя услуги по придобиване на гражданство и издаване на паспорти. Проверката е започнала във връзка с критики от страна на активисти, експерти и политици, настояващи да се преразгледа Законът за завръщането, тъй като, според тях, той се използва от олигарси от трети страни, желаещи да останат в ЕС.

„Всичко сочи, че под прикритието на закон, преследващ добри цели, се крие паспортната мафия”, написа в една от социалните мрежи Жоао Батала, антикорупционен активист и основател на португалския клон на международната неправителствена организация Transparency International, цитиран от Нова тв.

Според Министерството на правосъдието на Португалия, започналото разследване е стандартна процедура, когато се появи информация за възможно нарушение.

Според „Форбс”, Роман Абрамович, заема 12-о място в списъка на най-богатите руски бизнесмени, като състоянието му се оценява на 14,5 млрд. долара.

Както отбеляза по-рано говорителят на управляващата активите на милиардера компания „Millhouse”, Абрамович е станал гражданин на Португалия в началото на 2022 г., благодарение на португалския Закон за завръщането, който позволява на потомци на сефарадските евреи и евреите конверсо (приели насила християнството) да получат португалско гражданство.

По данни на португалските медии, от Закона за завръщането са се възползвали около 32 000 души, а други около 54 000 очакват решение от властите. Говорителят на компания „Millhouse” твърди, че милиардерът е проучвал дълги години историята на семейството си и „с помощта на равини и лидери на общини в няколко държави” е открил, че част от прадедите му някога са пристигнали в Русия от Португалия.

През 1492 г. Испания приема „Едикт за изгнанието“, който разпорежда всички евреи или да бъдат покръстени, или да напуснат страната в рамките на три месеца. Тези, които не се съобразяват с указа, са обявени за извън закона. Евреите избягали в Португалия, където четири години по-късно историята се повтаря. Според някои оценки, общо над 200 000 евреи са приели католицизма, а от 40 до 100 000 са изгонени. Първите няколко семейства сефарадски евреи успяват да се върнат от Мароко в Португалия едва през XIX век.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.