Хакерската общност REvil е ликвидирана в Русия, съобщи Федералната служба за сигурност (ФСБ), цитирана от деловия портал РБК. Хакерите са атакували информационни ресурси на чуждестранни компании.

От ФСБ казват, че са действали по искане на компетентните органи на САЩ, „докладвайки за лидера на престъпната общност и участието му в посегателства върху информационните ресурси на чуждестранни високотехнологични компании чрез въвеждане на злонамерен софтуер, криптиране на информация и изнудване на пари за разшифроването му“.

Нямаше веднага реакция от американска страна.

Операцията се е провела в Москва, Санкт Петербург, Московска, Ленинградска и Липецка области. От задържани хакери са конфискувани валути и вещи на обща стойност 426 милиона рубли (приблизително €4,9 млн.). Те включват криптовалута, 600 хиляди щатски долара, 500 хиляди евро, 20 луксозни автомобила.

„В резултат на съвместните действия на ФСБ и Министерството на вътрешните работи на Русия, организираната престъпна общност престана да съществува, информационната инфраструктура, използвана за престъпни цели, беше неутрализирана. За резултатите от операцията са уведомени представители на компетентните органи на САЩ“, съобщиха от ФСБ.

РБК отбелязва, че ФСБ е получила сведения за хакерската мрежа от американските служби. Операцията е в изпълнение на ангажимент, който руският президент Владимир Путин е поел пред американския си колега Джо Байдън при срещата им в Женева през юни миналата година.