Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС и неговите страни членки осъждат кибератаките, обозначени с названието Ghostwriter („Писател в сянка“), които се свързват с руската държава.

Това се казва в декларация на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

Тя е по повод извършените напоследък кибератаки, приписвани на руската хакерска група Ghostwriter. Те са срещу депутати, правителствени служители, политици, журналисти и активисти на гражданското общество в няколко страни членки на ЕС. Хакерите са проникнали в редица компютърни системи и лични профили, откъдето са откраднали данни.

„Тези дейности противоречат на нормите на една отговорна държава в киберпространството, приети от всички членки на ООН. Те представляват опит за подкопаване на нашите демократични институции и процеси, включително като позволяват разпространяването на дезинформация и манипулиране на информацията“, заявява Борел.

Брюксел призовава Москва да се придържа към правилата за поведение на отговорните държави в киберпространството. ЕС ще повдига този въпрос и при по-нататъшни срещи, а може да обсъди и по-нататъшни стъпки.

В началото на месеца германските сили за сигурност обявиха, че са засекли кибератаки от Русия срещу депутати в Берлин. Последва остро предупреждение срещу Москва.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.