ГЕРБ е внесла в Софийския градски съд искова молба за 100 000 лв. срещу Бойко Рашков, съобщават от съда.

Това е във връзка с изявленията му за парите от магистрала „Хемус“. Делото е образувано и разпределено на съдия – докладчик, допълват още от Палатата. Т.е. - чака се насрочване.

Както е известно, вътрешният министър бе привикан и разпитан като свидетел по повод твърденията му, че му е известно в коя посока са отишли откраднатите пари от недостроените лотове на магистрала "Хемус". И това било - към партия ГЕРБ.

"Уcмиxвaм ce зaщoтo знaм ĸъдe ca oтишли тeзи пapи, зa мeн  тoвa нe e тaйнa. Bнимaтeлнo и c интepec нaблюдaвaм peaĸциитe нa няĸoи xopa, ĸoитo живo ce интepecyвaт, eдвa ли нe oчaĸвaт пo eфиpa дa ĸaжa дoĸъдe cмe cтигнaли, дa пpeдпpиeмaт eдни дeйcтвия, вepoятнo eдни ĸyфapи и дa зaминaт - я зa Дyбaй - eднa дoбpa дecтинaция, нeщo ĸaтo Южнoaфpиĸaнcĸaтa peпyблиĸa… И имa и cpeдcтвa, ĸoитo тaм ca пpeвeждaни. Разчита се, че тази страна няма да ни окаже съдействие за едно подобно разследване", заяви Рашков пред БНР в края на декември, като именно тази му реплика даде повод на обвинението да го повика на разпит като свидетел.

Той ги направи официално, след като разговаря с Борислав Колев, задържан, че е изтеглил над 53 млн. лв. кеш. 

После обаче прокуратурата също официално съобщи, че нито в думите на Колев, нито на Рашков са посочени доказателства. Напротив - органите на МВР, които били длъжни да съдействат, не им дали такива данни - затова повикали свидетеля Бойко Рашков.

Рашков - който е бивш шеф на НСлС и дори бе избран за главен прокурор, пък обяви на излизане от разпита, че е уточнил на прокурорите, че именно те, а не той са длъжни да открият доказателствата за престъпления.

Рашков е посочен и като "червена линия" от партията на Бойко Борисов - без чието отстраняване от кабинета, нямало да седнат на масата и да преговарят за гласове за сериозни съдебни реформи - каквито гласове са нужни на управляващото мнозинство. 

Първата закана за съд от страна на лидера на ГЕРБ бе обявена през ноември м.г. от адвоката на бившия премиер Менко Менков, а искът - за поне 25 000 лева. Тогава като мотив Менков посочи т.нар. "банка на Борисов", за каквато говори Рашков покрай разкритията на МВР за десетки милиони левове, минали през банки и изтеглени, в т.ч. от малоимотни лица. "Тези средства са преминали през една банка, собственост на Бойко Борисов, и с този собственик на тази банка, Бойко Борисов е имал общи фирми", обяви тогава вътрешният министър.

На което лидерът на ГЕРБ се закани задочно: "Кажете коя е банката, за да мога да ви осъдя, да може и банката да се защити. Ами ако е голяма банка, чуждестранна? Става дума за много пари и те ще го осъдят. Хайде каймата от хора, която явно съм ял, може вече да се е похарчила, да каже сега името на банката". Като под "каймата от хора" се визира т.нар. канибалски случай, в който Рашков замеси пак Борисов.