Върховният съд на САЩ блокира вчера въведеното от президента Джо Байдън задължително ваксиниране или тестване на служителите на големи компании, но остави в сила изискванията за имунизация на персонала в здравните заведения, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

По въпроса за задължителното ваксиниране на бизнесите съдът се раздели по партийна линия. Шестимата консерватори обявиха, че Байдън е прекрачил правомощията си с тази мярка. Тримата либерали пък посочиха, че съдът е този, който изразява мнение по въпрос, по който не е компетентен, вместо да се вслушва в съветите на здравните специалисти.

"Действайки отвъд компетенциите си и без правна основа, Съдът отменя решенията на правителствените служители, на които им е възложена отговорността да реагират при спешни здравни случаи на работното място", изтъкнаха съдиите Стивън Брайър, Елена Каган и Соня Сотомайор.

Все пак те се наложиха в казуса за задължителното ваксиниране на здравните служители, като бяха подкрепени от консервативните си колеги Джон Робъртс и Брет Кавано.

Съдът се произнесе, след като миналия петък изслуша аргументите във връзка с разпореденото през ноември от две федерални агенции временно изискване, целящо увеличаване на равнището на ваксинираните, както и това работните места и здравните заведения да станат по-сигурни.

Съгласно правилата всеки работодател, който има 100 или повече служители, беше длъжен да гарантира, че те са или напълно ваксинирани, или си правят тест поне веднъж седмично. По оценка на властите, тези правила се отнасят до около 84 милиона души.

Съдът определи, че остава в сила изискването най-късно до 4 януари да бъдат ваксинирани работещите в здравни заведения и в програмите "Медикеър" и "Медикейд". В този случай става дума за 17 милиона души.