"Шепа нещастни фашисти"!

Така определи протестиращите вчера срещу зеления сертифита Христо Петров, депутат от "Продължаваме промяната", по-известен като Ицо Хазарта.

Репликата бе част от негов коментар от парламентарната трибуна по повод декларация от "Възраждане", в която за пореден път те изказваха антиваксърски тези по повод вчерашния организиран от тях протест.

"Ако утре аз реша и извикам 500 или 1000 от хората, които са гласували за мен и им кажа: елате да влезете незаконно в парламента, елате да поблъскате полицаи, ще ви платя автобусите и може и да ви дам по 40 лева - не е ли правилно г-н главният прокурор да поиска моя депутатски имунитет, да бъда съден и да ме вкарат в затвора. Дали в закона пише, че той важи само за мен или и за шепа нещастни фашисти?", попита Хазарта.

Пленарният ден днес започна с декларация от "Продължаваме промяната" по повод вчерашния протест на "Възраждане" срещу зеления сертификат, който стигна до щурм на парламента.

"Във вчерашния ден 77 души са загубили живота си в битката с COVID-19. Това е малко по-малко от половината от тази зала. Организирането на хора да пътуват, особено, насърчавайки ги да не използват лични предпазни средства и ваксини в деня с най-много заразени от началото на COVID кризата, е нищо повече от безразсъдна хулиганска проява", заяви народният представител Николай Ангов.

Той посочи, че е поставен на риск животът на протестиращите, защото депутатите, част от тях от "Възраждане", които са подстрекателствали този протест, първо, са ваксинирани и второ, ако имат нужда от лекарска помощ, те "ще развеят депутатската си карта" и ще бъдат приети в болница, а това, по думите му, е лукс, който техните избиратели нямат.

Ангов благодари на служителите на МВР, които вчера, без да използват допълнителни средства, с мисъл за протестиращите и техния живот, са се погрижили да няма пострадали от страна демонстрантите, въпреки ескалацията на напрежението.

"Уважаеми колеги, не е време да се поддаваме на фалшиви новини и провокации, не е време да извършваме пропаганда, която отрича науката. Нека се обединим и да направим всичко по силите си, за да спасим най-много човешки животи", апелира Ангов.