Франският сенат одобри превръщането на досегашния здравен пропуск във ваксинален пропуск, съобщи Франс прес. Това означава, че документа, задължителен за достъп до обществени места, ще могат да ползват само хора, които са ваксинирани или преболедували COVD-19, но вече не и тези, които имат само отрицателен тест за коронавируса.

Сенаторите внесоха някои изменения в проекта, предложен от правителството и одобрен от Националното събрание. Ваксиналният пропус ще се прилага само когато хоспитализациите на национално ниво превишат 10 000 (в момента те са 24 000). Когато са по-малко от 10 000, пропускът ще се прилага само в департаментите, където по-малко от 80 процента от населението има пълен курс на ваксинация и/или където има голямо разпространение на вируса.

Ваксиналният пропуск ще важи само за хората на и над 18-годишна възраст. За подрастващите от 12 до 17-годишна възраст ще бъде в сила досегашният здравен пропуск.

Сенаторите гласуваха и да въведат изискване на съгласие на родителите за ваксиниране срещу COVID-19 на децата от 5 до 11-годишна възраст. Такова досега имаше само за юношите от 12 до 15-годишна възраст.

Сенатът отхвърли изискване - собствениците на заведения да проверяват не само пропуска, но и документа за самоличност на притежателя му. Те ще могат да проверяват само пропуска. 

Отпадна и глобата до 1000 евро евентуално на лице от персонала за фирмите, които не се подчиняват на изискването за дистанционна работа. Тази глоба не можеше да надвишава 50 000 евро за цялата компания, съгласно отпадналия вече проект на правителството. 

Здравният министър е положителен за коронавирус

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран е с положителен резултат на теста за коронавируса, съобщават френските електронни издания, цитирани от БТА.

Самият Веран съобщи новината в Туитър. Той написа, че се е самоизолирал и ще продължи да работи дистанционно.

Веран е ваксиниран с три дози от ваксина срещу коронавируса. Според антуража му той е бил вчера сутринта на заседание на френския министерски съвет. Следобед е бил информиран чрез специално френско приложение, че е бил контактен на заразен с коронавируса. Направил си е тест, но той е бил отрицателен. Днес Веран се е тествал втори път след появата на леки симптоми. Вторият тест е бил положителен.