Величието на "Манчестър Юнайтед" Ерик Кантона обяви в интервю за "Дейли мейл", че няма да гледа Световното в Катар, което е в края на тази година. Това е своебразен протест от страна на французина заради "ужасното отношение" към чуждестранните наемници на обектите в емирството и процесите във футбола напоследък.

За първи път в историята Мондиалът ще е зимен. Откакто Катар спечели домакинството бяха публикувани доста информации и разследвания как домакинството е спечелено с корупция, но въпреки това то не бе отнето.

Правозащитни организации като "Амнести интернешанъл" пък протестират именно заради многобройните случаи за нарушени човешки права с нищожно заплащане и инциденти по обектите, водещи до смърт и тежки травми.

"Честно да ви кажа, въобще не ми пука за следващото Световно, което за мен не е никакво Световно, каза Кантона за "Дейли мейл" на събитие в Лондон. - В последните десетилетия имаше Мондиали и Олимпийски игри в развиващи се страни като Русия и Китай. Но Катар... тази страна не е футболна. Не съм против това домакини да стават страни, където има поле за развитие и промотиране на играта. Така беше в Южна Африка, в Съединените щати през 90-те...

Футболът е най-популярният женски спорт в Америка, там има също така много емигранти от Южна Америка. И оттам огромен потенциал за развитие. Факт е, че днес САЩ е страната с най-много лицензирани и заети във футбола. В Катар обаче няма такъв потенциал. Там няма нищо. Всичко е само за парите, според мен. А и начинът по който третират хората, работещи по стадионите, е ужасен. Хиляди умряха. И ние ще правим Световно там."

"Лично аз няма да го гледам. Разбирам, че футболът е бизнес. Но също така е единственото място, в което всеки може да получи шанс, продължи бившият №7. - Все още си мисля, че той дава шанс на хора от много бедни региони. Повечето играчи произлизат от такива. Те получават възможност да спасят себе си и своите семейства, което е прекрасно. Ако си добър, значи си добър. Това е равен старт - ако си по-добър от човек, с който се конкурираш, играеш ти. От тази гледна точка, ако равнопоставеността и потенциала са есенцията на футбола, е дори още по-изненадващо, че организираме Световно в Катар. Че някой е гласувал за това."

През есента на миналата година Дейвид Бекъм подписа договор за посланик на Мондиал 2022 - според неофициални информации, мултимилионен. Тогава той отнесе много критики за това, включително в родината си.