28 души са били на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в понеделник. Всички те ще бъдат в изолация 7 дни. Ако са с бустерна доза ваксина, по-малко. Т.е. ще бъдат карантинирани по новите правила от вчера. 

Това съобщи директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев пред бТВ в сряда. Това се наложи след като председателят на парламента Никола Минчев се оказа с положителен тест за коронавирус малко след приключване на продължилата над 6 часа среща при президента.

Единственото изключение от контактните лица е зам.-шефът на НС от БСП Кристиан Вигенин. Той няма да е карантиниран, защото е преболедувал COVID в рамките на по-малко от 3 месеца. 

Останалите ще останат в изолация за 7 дни, т. е. ще бъдат третирани по правилата, променени вчера със заповед на здравната министърка. Срокът за контактните лица се намалява от 10 на 7 дни. 

Процедурата по поставяне под карантина на контактните на председателя на Народното събрание е стартирала на 11 януари, като това се брои и за първия им ден от изолацията, въпреки че положителният резултат от теста на Минчев е излязъл на 10 януари вечерта, аргументира се Пенчев.

В новата заповед се придвижва и още по-кратък срок на изолация за хора, които са с бустерна доза. Според приетото правило при наличие на трета игла карантинираните могат да си направят тест след 72 часа и ако той е отрицателен до 24 часа да излязат от изолация с решение на РЗИ.

"За лицата със завършен ваксинационен процес и бустерна доза изолацията е пет дни, тъй като на третия ден се прави PCR тест и ако резултатът му е отрицателен, карантината се вдига", изчисли днес д-р Данчо Пенчев.

 
"За президента това е до 16 януари - тогава да падне неговата карантина", уточни шефът на СРЗИ за Радев, който преди дни обяви публично, че си е сложил бустерна доза.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също е с предписание от СРЗИ за поставяне под карантина, което ще му бъде връчено днес, но той вече е информиран. На въпрос, ако Костадинов наруши изолацията, какво следва, директорът на здравната инспекция обясни:

"Органите на МВР са тези, които проверяват лицата под карантина. Ако Костадинов се появи на публично място, има административно-наказателни мерки - ще му бъде съставен акт".

 Вчера Костадинов обясни, че смята правилата за глупави, но смята да се съобрази с тях. По-късно обаче във фейсбук разви тезата, че едва ли не Минчев се е оказал с положителен тест, само за да бъде възпрян лидерът на "Възраждане" от присъствие на организирания от партията днес протест срещу зелените сертификати.

Директорът на СРЗИ допълни, че срокът на карантината не може да бъде променен със задна дата и се обсъжда вариант тези случаи, които се застъпват с новата заповед, тяхната карантина да е с новия срок от 7-10 дни

"Самият инкубационен период и периодът на развитие на болестта при "Омикрон", водят до скъсяване на този срок, в който лицата са положителни или биха могли да се разболеят", обясни д-р Пенчев.