Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на щадящите антигенни тестове за учениците.

Това съобщиха от ведомството във вторник.

Поканата за осигуряване на около 12 500 000 бройки беше публикувана на сайта на министерството на 30 декември 2021 г. Сербезова встъпи в длъжност на 13 декември.

"Прекратяването на процедурата е следствие от извършена от дирекция „Вътрешен одит“, по искане на министър Сербезова, проверка. В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата. Всички налични в МЗ документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)", информират още от МЗ.

Нова покана за закупуване на необходимото количество тестове ще има до края на седмицата. 

В комисията, която оценява офертите, ще бъдат включени и представители на МОН.

Според съобщение от просветното министерство към края на годината са получени тестове, които биха стигнало до 17 януари т. г., включително. Изследването се провежда един път в седмицата.

Миналата седмица от КПКОНПИ дойде съобщението, че дава на прокуратурата поръчките на щадящите тестове, осъществени по времето на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, без конкретика за причините. Самият той отхвърли, че е имало нередности при избора на фирми доставчици и повтори тезата, че с отпуснатите от МС пари са купени няколко пъти повече от тестове от първоначално предвидените.