Разтревожен от "силния прилив" на Омикрон, европейският клон на Световната здравна организация (СЗО) прогнозира днес, че с оглед настоящото темпо на разпространение до два месеца над 50 процента от европейците може да се заразят с новия коронавирусен вариант, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"При този ритъм Институтът за здравни показатели и оценки предвижда, че над 50 на сто от населението на региона ще се зарази с Омикрон до 6-8 седмици", каза на онлайн пресконференция регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге. Той подчерта, че този вариант показва мутации, които "му дават възможност да се закрепва по-лесно за човешките клетки, и могат да заразяват дори предварително инфектирани или ваксинирани хора".

Над 7 милиона случая на коронавирус са били регистрирани в Европа през първата седмица на новата година, обърна внимание Клуге, цитиран от ТАСС.

Той добави, че Омикрон бързо е станал доминиращият вариант в Западна Европа и "сега се разпространява на Балканите".

"Показателите на смъртността остават стабилни и остават най-високи в страните с висока заболеваемост от ковид в съчетание с по-ниски равнища на ваксинация", отбеляза директорът на СЗО за Европа.

САЩ отчитат 1,35 мл. нови случаи за понеделник

Съединените щати докладваха 1,35 милиона нови случаи на коронавирусна инфекция за понеделник, най-големия дневен брой за всички страни в света, докато разпространението на високозаразния вирусен вариант Омикрон не показваше никакви признаци на забавяне, предаде Ройтерс.

Предишният рекорд беше 1,03 милиона новорегистрирани случаи на 3 януари т.г. В понеделниците страната обикновено отчита големи числа от новорегистрирани случаи, защото много щати не докладват резултати от изследванията през уикендите. Седемдневното средно аритметично за новоустановените случаи се утрои за три седмици до повече от 700 000 нови инфекции на ден.

Рекордът на новорегистрираните случаи идва в същия ден, когато броят на приетите в болница с COVID-19 пациенти също отбеляза най-високата си стойност досега, след като се беше удвоил за три седмици. Повече от 136 604 души бяха хоспитализирани с COVID-19, превишавайки рекорда от 132 051 души поставен през януари миналата година.

 Ройтерс отбелязва, че докато при варианта Омикрон заболяването протича по-леко, скокът на новите случаи поставя на изпитание болниците, някои от които временно са прекратили други процедури заради наплива на пациенти и недостига на персонал. Пикът на заболеваемостта разстройва също работата на училищата, които се борят с отстъствия на служители, учители и на автобусни шофьори. 

В Чикаго учебните занятия са отменени за четвърти ден. В Ню Йорк три линии на метрото са спрени, защото много от обслужващите ги работници са болни.

Смъртните случаи на ден в момента са средно 1 700 в сравнение с 1 400 през изминалите дни, но в рамките на смъртността, наблюдавана тази зима.

Преработена ваксина срещу COVID-19, пригодена специално за варианта Омикрон може би ще бъде необходима каза изпълнителният директор на "Пфайзер" (Pfizer) вчера и добави, че компанията може да е готова с нея до март, предаде още Ройтерс.