Спорът между Столична община и гражданската организация "Спаси София" не е нещо необичайно - но по-рядко тези, които хората на Борис Бонев искат да спасяват, възроптават шумно срещу това.

Такъв е казусът със столичния Театър "София", чийто ремонт вече бе отложен веднъж миналата година, след сигнали на "Спаси София", че проектът по ОП "Региони в растеж" на Столична община ще съсипе историческата сграда и нейната архитектурна стойност. 

Театър "София" е най-големият общински театър в столицата. Сградата е проектирана през 1970 г., а строежът приключва през 1979 г. Разполага с две театрални зали - една с 300 и една с 40 места, мраморно фоайе, лятна театрална сцена. Според някои сградата е пример за разчупена градска архитектура, според други - грозен соц. Факт е, че в момента е в тежко състояние и отдавна има нужда от ремонт.

Какво предвижда последната версия на ремонта?

След първия блокиран опит за ремонт, Столична община са преработили обществената поръчка и проекта, и в момента планират:

  • Демонтаж на каменната облицовка по фасадата до стоманобетонова конструкция и тухлена стена, като се запазват само декоративните барелефи по фасадите;
  • Демонтаж на всички дограми по фасадите;
  • Частично премахване на преградни зидове за нуждите на планираното преустройство;
  • Демонтаж на настилки и компрометирани замазки по подовете и мазилки по стени и тавани;
  • Демонтаж на всички хидроизолации, топлоизолации, и компрометирани замазки за наклон, както и на ламаринени обшивки и поли по покрива.

В добавка ремонтът предвижда и рампа, места в голямата зала и подсигурявания на стълбищата за хора в инвалидни колички. По-малката камерна зала пък ще получи добра акустика, така, че да може да бъде ползвана и за звукозапис. Предвиждат се нови товарни рампи, складови помещения, обновяване на откритата сцена, допълнителна площ за гардероб, и още множество промени в интериора на сградата.

Поръчката е за 8 млн. лв. без ДДС, и е отворена до 24 януари, а пълната документация може да бъде видяна тук.

Какво твърдят от "Спаси София"?

Според гражданската организация, която има и един независим съветник в СОС, общината готви нов "ГЕРБав ремонт".

"Каменната фасада ще бъде свалена и заменена с окачена, нямаща нищо общо с оригиналната.
 Емблематичният интериор ще бъде изкъртен и подменен с гипсокартон и плоскости (ПДЧ).
 Характерните елементи ще бъдат премахнати, но пък ще се появи стъклена пирамида върху откритата сцена!"

Така те описват основните проблеми на ремонта.

Това обаче не отговаря на плановете на общината, твърди зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов пред Mediapool. Напротив - всички орнаменти и барелефи на фасадата ще бъдат основно почистени и върнати на местата им след ремонта. 

Той признава, че в първия вариант се е планирало да се ползва пресован ламинат вместо камък за фасадата, но това вече е променено. С въпросните ламинирани панели сега ще се замени само амортизираната вътрешна ламперия.

В борбата си срещу новия ремонт "Спаси София" са окичили театъра с плакати "Спаси от крадливите ръце на ГЕРБ" и "Оставка!". Това пък предизвиква реакцията на един от актьорите в трупата към театъра - Росен Белов.

"Тези мили хорица не са стъпвали в салона..."

Според Росен Белов ремонтът е нужен и чакан десетилетия, а прекратяването на процедурата от страна на "Спаси София" е просто политически PR. Те не познават театъра и неговите нужди, твърди той, "не са запознати изобщо с механизацията на театъра, с проблемите с чигите, осветлението, звука".

"Загрижили се, видиш ли, за каменната облицовка. Ама мили мои сладки "спасители", не знам какви са ви политическите борби и игри, ама Театърът, в който не сте изгледали и едно представление, се руши отвътре и отвън. Ще си запазите така безценната ви облицовка с ремонт и изолация отвътре, които след 5 години, дано дори да са 5, ще се нуждаят отново от ремонт заради течове, влага, мухъл и пр. и пр. Политическите ви интриги са жалки и смешни", пише актьорът, като подчертава, че това е негова лична позиция, не на театъра или трупата.

И се чуди защо "Спаси София" вместо това не помагат ремонта да се случи и да бъдат "наблюдаващ коректив". Особено когато времето притиска проекта и средствата от ЕС могат да бъдат неусвоени - нещо, в което България като цяло и Столична община в частност, са шампиони.

"На нас ни е ясно, че за вас изкуството не е важно и никога не ви е било приоритет. Само с лаене и плюене никога нищо няма да се промени за добро, а за жалост от вас все повече и повече чуваме само това."

"Ние добре познаваме театъра"

От "Спаси София" се защитават в коментарите в социалната мрежа, като твърдят, че са се срещали многократно с директора на театъра Ириней Константинов.

"Екипът на "Спаси София", както и Борис Бонев, добре познаваме състоянието на механизацията и условията в които трябва да работят актьорите от трупата на театъра."

Те отбелязват и че обществената поръчка не адресира някои от проблемите, които Белов споменава - подмяна на сценични съоръжения, осветление, чиги "и др.". 

"Нашата цел е отношението на общината към театъра да бъде наистина като към храм на Мелпомена, а не като към панелка в "Люлин", пишат хората на Бонев.

И подчертават, че са опитали многократно "да вразумят" Столична община.

"Без резултат - управляващите отказват да приемат всеки експертен довод и са решени да усвоят милионите по безумен проект!", пишат те във Фейсбук.