Поевтиняване на пробан-бутана, но и рязко поскъпване на метана до над 3 лв. за литър.

Това прогнозира днес пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. 

Генерално обаче няма да видим някаква съществена промяна на цените по бензиностанциите в следващите месеци, казва още той, и подчертава, че за особени понижения не можем да мислим в момента. 

"За съжаление, прогнозата не може да бъде особено розова. Прогнозата е трудна и неясна."

По думите на експерта през първото десетдневие на месеца има постепенно и устойчиво покачване на международните цени, което е притеснително и за търговците и за потребителите. 

Неособено добри са новините и за бензина и дизела, които също няма да поевтинеят. Там големият въпрос е дали няма да има дори допълнително поскъпване, но всичко зависи от котировките на международните пазари. 

Запитан може ли да се стигне до недостиг на горива в България, Живодар Терзиев подчерта, че от средата на декември ситуацията на Балканите е спокойна:

„Горива има. Още повече януари не е толкова силен, с толкова голямо потребление. Резерви има – говорим за оперативни резерви, които да покрият временни затруднения. Кой колко заделя от операторите – това са данни леко конфиденциални и са в Държавната агенция „Военновременни запаси“, но ние си поддържаме нашите запаси и в случай на крайна нужда сме в готовност да освободим такива.“

Терзиев съобщи, че предстои тренировъчно тестово освобождаване на горива, защото такава ситуация не е имало от 2011 г.

Припомняме, че високите цени на метана притесниха сериозно автомобилните превозвачи, които дори поискаха спешна среща с министъра на транспорта Николай Събев. Повечето от тях се движат именно на този вид гориво и допълнителната тежест се оказва прекомерна за някои от тях, а от бранша говорят открито за фалити на фирми. Проблем и намалелият пътниникопоток в пандемията.