Френският президент Еманюел Макрон застана зад резкия си коментар по адрес на хората, които не са се ваксинирали срещу COVID, предаде Ройтерс, информира БТА.

Макрон говори на съвместна пресконференция в Париж с гостуващата по случай началото на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По-рано тази седмица той обеща да направи труден живота на онези французи, които отказват да се ваксинират.

"Заставам зад по-ранните ми коментари", каза лаконично Макрон.

Той се аргументира, че френските власти имат отговорността да наложат ограничения на петмилионното малцинство, което отказва да се ваксинира, за да защитят над 90-те процента от жителите на страната, които са ваксинирани.

Франция отчита през последните дни рекордните от началото на пандемията над 200 хиляди нови случая на коронавирус на денонощие. Това става на фона на разпространението на новия, силно заразен вариант Омикрон.

В петък властите съобщиха за над 328 хиляди нови случая - със 70 хиляди повече от четвъртък и само с 4 хиляди под абсолютния рекорд от сряда. От началото на пандемията във Франция, с население от около 68 милиона души, са регистрирани над 11,5 милиона заразени. Страната е на пето място в света по този показател. Смъртните случаи във Франция са повече от 125 200. Близо 200 заразени са починали в болници през последното денонощие.