Пет новозаразени в секунда. Такива данни отчете днес коронавирусната статистика на Франция, цитирана от информационната телевизия Бе Еф Ем.

За понеделник регистрираните случаи на COVID-19 в страната са 409 370, или близо двойно на предишния еднодневен рекорд от 228 958 случая от 30 декември 2021 г.

Френското Национално събрание одобри вчера плановете на президента Еманюел Макрон за въвеждане на ваксинационен пропуск, който е замислен да помогне за справяне с разпространението на новия коронавирусен вариант Омикрон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало след бурни дебати, провокирани от коментара на Макрон, че иска да направи толкова труден живота на неваксинираните срещу ковид, като затрудни достъпа им до публични места, така че в крайна сметка да бъдат принудени да си бият инжекция. Според мнозина френският президент е използвал съвсем целенасочено груб език, за да извлече политически ползи от засилващото се обществено недоволство срещу онези, които отказват да си поставят ваксина - броени месеци преди изборите, на които ще се бори за втори мандат на поста.

По официални данни над 90 процента от французите, навършили 12 години, са напълно ваксинирани срещу ковид.

Долната камара на френския парламент одобри рано вчера законопроекта, предвиждащ въвеждане на ваксинационен пропуск, след продължило цяла нощ заседание с 214 гласа "за" при 93 "против". Много от противниците бяха депутати от крайната десница и левица.

Сега законопроектът ще бъде разгледан от Сената преди финалното гласуване в Националното събрание.

Хората във Франция от няколко месеца трябва да представят доказателство, че са ваксинирани срещу ковид, или отрицателен тест за причиняващия инфекциозното заболяване нов коронавирус, за да получат достъп до кината, кафенетата и други обекти и за да пътуват с влак. Но предвид скока на инфекциите, предизвикан от вариантите Делта и Омикрон, правителството реши да премахне възможността за представяне на отрицателен тест.

Ваксинационният пропуск ще се изисква от тези, навършили 16 години, а не както бе предвидено първоначално - от онези над 12-годишна възраст.

Вчера Франция отчете рекорден брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие - над 332 хиляди. Френските власти съобщиха и за 246 смъртни случая от ковид в болници в страната.

Днес Макрон заяви, че не съжалява за острите си думи по адрес на неваксинираните. Той каза пред журналисти, че умишлено е използвал непривичен за поста му груб език, за да "удари звънеца за тревога". Остават четири месеца до президентските избори, където се очаква Макрон да се състезава за втори петгодишен мандат в Елисейския дворец.

"Да бъдеш гражданин, значи да има имаш права и задължения, и най-напред са задълженията - каза либералът Макрон на съвместна пресконференция с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Париж. - Понятието за свобода ... свършва там, където свободата на другия е възпрепятствана, там, където животът на другия може да бъде в опасност".