Държавният доставчик "Булгаргаз" извежда евтин природен газ от газохранилището в Чирен и го продава скъпо навън. Това бе потвърдено днес от вицепремиера по разходването на европейските средства и министър на финансите Асен Василев по време на изслушване в комисиите по енергетика и бюджет и финанси към Народното събрание. 

Газът в Чирен е добиван на евтини цени и в момента се изнася за свръхпечалба. Василев и Александър Николов, оказва се, няма как да спрат този процес институционално и попитаха единствено защо, след като това се прави, този газ не се продава например на "Топлофикация София", която е в технически фалит и едвам смогва да си плаща задълженията (б.р. - всъщност нямаше да смогва, ако не бяха капиталовите инжекции от страна на Българския енергиен холдинг). 

По време на изслушването обаче, представител на "Булгаргаз" не присъстваше на заседанието, така че отговор от компанията на практика няма. 

Втората новина от изслушването е, че правителството смята да представи и помощи за битовите потребители на природен газ у нас заради високите цени. До момента такива не бяха предвидени, но последните движения на цената по международните пазари показват, че тя ще се покачва и че домакинствата вероятно ще имат нужда от помощ. 

Както вече свикнахме обаче - кога ще бъде реализирана такава програма не се знае, не е ясен и нейния обхват, нито стойност и финансиране. Единственото, което Александър Николов обяви, е, че размерът на помощта ще бъде съобразен с новото ценово решение, с което КЕВР повиши цената на газа с около 30% за януари. 

Иначе - днешното изслушване на Василев и Николов продължи близо 3 часа и роди няколко идеи за справяне със ситуацията, но генерално дебатите се въртяха около тавана на помощите за бизнеса, които вече бяха обявени от правителството. Припомняме, че енергийното министерство предложи компенсациите за декември и месеците до март да се изчисляват  като 75% от разликата между базовата цена 185.59 лв/мвтч и реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на БНЕБ (Българска независима енергийна борса) за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена за м. юли 2021 г.

Това обаче предполага, че при цени доста по-високи от базовата цена, реалната компенсация няма да превишава тавана от 30%. Бизнесът, а и представителите на ГЕРБ се противят на това решение, твърдейки, че няма как да се издържи на натиска. Това е, разбира се, логично, но правителството продължава да упорства със своята теза за тавана, като днес стана ясно, че има възможност той да бъде увеличен до 35%. Евентуално. 

Логиката на Асен Василев е, че липсата на таван или неговото рязко вдигане ще премахне пазарния елемент и ще доведе до липса на мотивация от бизнеса да следва дълготрайно пазарно поведение и да калкулира собствените си рискове. Примерът, който дава, е ясен от месеци - преди кризата цената на тока бе доста ниска и компаниите, които имаха дългосрочни договори на ниски цени, ги развалиха, за да ползват ток от сегмента "Ден напред" на още по-ниски. Вследствие - когато цените избухнаха - те изгубиха това предимство и според Василев тук става дума за бизнес риск, който трябва да се поеме. България е една от няколко страни в ЕС, чиито играчи в голямата си част ползват сегмент "Ден напред", а не дългосрочни договори и съответно е една от страните, които най-тежко в момента страдат от цените. 

Тази логика не се оспорва по принцип от ГЕРБ и в частност от енергийното им острие Делян Добрев. Той обаче напомни на Василев, че тези договори са били развалени още преди 2 години и че тогава е нямало бизнес на планетата, който да предположи какво предстои. 

В крайна сметка предложението на ГЕРБ за отпадане на тавана и сваляне на базата до 119 лв. на мегаватчас бе отхвърлено малко по-късно, но се очакват разчети, които да покажат дали таванът може поне да бъде леко повдигнат. 

Другият интересен казус е този с изнасянето на електроенергия в Европа. По принцип това е един от големите бичове на системата, която в условията на либерализация не може да бъде спряна да изнася - най-вече АЕЦ "Козлодуй". Това обаче надува цените у нас. 

Очаквано - представителите на "Възраждане" попитаха какво прави правителството да спре износа и да защити българския бизнес "от европейските ни партньори - но партньори в кавички, защото те само ни експлоатират?"

Всъщност отговорът на този въпрос е ясен - защото нарушава всички европейски правила и България ще бъде изхвърлена от общия енергиен пазар. А това ще доведе до спиране на износа на родните компании и фактическо много по-брутално затормозяване на икономиката.