Хиляди хора протестираха днес за трети пореден ден в Казахстан срещу високите цени на енергията, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

Демонстрациите обхванали няколко населени места. Над 70 човека са арестувани.

На снимки се виждат хора, събрали се на площади и улици, на фона на присътвието на голям брой служители на службите за сигурност.

Първоначално избухнали малки протести в град Жанаозен в западната част на страната, където хората били разгневени от скокообразното поскъпване на газа в бутилки на бензиностанциите. Те поискали много по-ниски цени и не се успокоили от дадените от властите обещания.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев призова за сдържаност.

"Протестиращите трябва да са отговорни и готови за диалог", каза той в свое послание в Туитър.

Полицията получи инструкции да предотвратява "нарушения на обществения ред", заяви Токаев и добави, че е наредил на властите да намерят "изгодно за всички страни решение".

Утре казахстанският президент ще има съвещание с правителството, което ще бъде посветено на социално-икономическата ситуация в страната, съобщи неговият прессекретар Берик Уали, цитиран от ТАСС.

Според министерството на енергетиката повишаването на цената се дължи на повишено търсене на газа в бутилки, който се търгува на енергийната борса от началото на годината.