Партиите от новата трипартийна управляваща коалиция в Германия се сблъскват със сериозно политическо предизвикателство. Те се затрудняват да постигнат обща позиция по плана на Европейската комисия за инвестициите в зелена енергия, пише днес БТА.

Предложението на Комисията, което предвижда определена част от произвежданата от атомни и газови електроцентрали енергия да бъде обявена в инвестиционно отношение за щадяща климата, беше дългоочаквано - но се оказва и спорно: то вече предизвика заплахи като тази на австрийското правителство да го атакува в съда, както и дебати като например дали Италия не трябва да се върне към ядрената енергетика.

В Германия, за дошлата наскоро на власт нова управляваща коалиция, съставена от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП), този въпрос стана особено деликатен.

Докато висши политически фигури от ГСДП и Зелените категорично отказват да приемат енергийния план на ЕК в сегашния му вид, СвДП зае по-умерена позиция.

"Ние като Зелени не можем да се съгласим с предложението на Европейската комисия. Ядрената енергия никога не може да бъде устойчива", каза вчера пред деловото издание "Ханделсблат" парламентарният говорител на Зелените по енергийните въпроси Ингрид Нестле.

"ЕК рискува да попречи и навреди на истински устойчивите инвестиции в полза на опасната ядрена енергия", заяви пред вестник "Райнише пост" министърът на околната среда Щефи Лемке, която също е представител на Зелените. "Смятам за спорно и включването на природния газ в категорията на щадящите климата енергоизточници."

Съпредседателят на ГСДП Саския Ескен също реагира остро на категоризацията, която получи от ЕК ядрената енергия. След поредица публикации в социалните мрежи, в които изтъква рисковете от ядрената енергия и радиоактивните отпадъци, тя направи следния извод:

"Безотговорно е ядрената енергия да бъде представяна за устойчива".

Заместник-председателят на парламентарната група на СвДП Лукас Кьолер обаче даде ясно да се разбере, че партията му не желае предложението на Еврокомисията да бъде блокирано.

"От наша гледна точка няма да има квалифицирано мнозинство против предложението на Комисията за ядрената енергия, така че е правилно да продължим да работим по него", каза той пред вестник "Велт".

В интервю за друго местно издание лидерът на СвДП Кристиан Линднер, който е и финансов министър на Германия, реагира положително на включването в енергийния план на природния газ, но за ядрената енергия той отбеляза единствено, че Берлин и Брюксел са на "различно мнение" по този въпрос.

На пресконференция вчера говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт опита да омаловажи всякакви възможни различия по темата. Категоризацията на ядрената енергия от Комисията е "в унисон със становището на правителството", каза той.

Кабинетът ще проучи направените предложения и ще излезе с единна опозиция, добави Хебещрайт, без да навлиза в подробности.
ЕК от своя страна защити своите предложения, определяйки ги като "прагматични и реалистични".

"Държавите членки ще продължат сами да решават за енергийния си микс", каза неин представител, пожелал анонимност.

За отхвърляне на предложения от Комисията регламент ще е нужно мнозинство от 20 от 27-те държави членки или мнозинство в Европейския парламент - необичайно висок праг.

Според предложението инвестициите в атомни електроцентрали ще бъдат смятани за "зелени", ако при тях са използвани най-новите технологични стандарти и ако включват конкретен план за изхвърлянето на ядрените отпадъци, който да може да влезе в сила най-късно до 2050 г.

Привържениците на енергийния план на Комисията твърдят, че като по-чист източник от въглищата и други варианти газовите централи помагат на икономиките да изминат пътя към екологично устойчиво бъдеще. Ядрената енергия от своя страна ще бъде обявена за "зелена", защото не отделя никакви парникови газове.

Противниците на плана обаче твърдят, че дългосрочните рискове от радиоактивните отпадъци са по-важни от липсата на въглероден двуокис в краткосрочен план.

След ядрената авария във Фукушима бившият германски канцлер Ангела Меркел обеща използването на ядрена енергия постепенно да бъде прекратено.

Очаква се до края на годината да спре да работи и последната действаща атомна електроцентрала на Германия.

Други европейски икономики, по-конкретно Франция, продължават да са силно зависими от ядрената енергия.