Европейският съюз има планове да определи някои проекти за природен газ и ядрена енергия като „зелени“ инвестиции, съобщава Ройтерс. Агенцията посочва, че това става след едногодишни дебати между правителствата за това кои инвестиции са наистина благоприятни за климата.

Очаква се Европейската комисия през януари да предложи правила, за да реши дали газовите и ядрените проекти ще бъдат включени в "таксономията на устойчивото финансиране" на ЕС.

"Таксономията" е регламент със списък на икономически дейности и екологичните критерии, на които трябва да отговарят, за да бъдат обозначени като зелени инвестиции.

Чрез ограничаване на етикета „зелен“ до наистина благоприятни за климата проекти, системата има за цел да направи тези инвестиции по-привлекателни за частния капитал и да спре практиката на "зелено промиване", при която компании или инвеститори надценяват екологичните характеристики на проектите си.

Проект на предложението на Комисията, видян от Ройтерс, ще определи инвестициите в атомни електроцентрали като зелени, ако проектът съдържа план, средства и площадка за безопасно изхвърляне на радиоактивни отпадъци. За да бъдат смятани за зелени, новите ядрени централи трябва да получат разрешения за строеж преди 2045 г.

Инвестициите в електроцентрали на природен газ също ще се смятат за зелени, ако произвеждат емисии под 270 g CO2 еквивалент на киловатчас (kWh), заменят по-замърсяваща инсталация за изкопаеми горива, получат разрешение за строеж до 31 декември 2030 г. и се предвижда да преминат към към по-нисковъглеродни газове до края на 2035 г.

Производството на газ и ядрена енергия ще бъдат обозначени като зелени на основание, че са "преходни" дейности - определени като такива, които не са напълно устойчиви, но имат емисии под средните за индустрията и не блокират замърсяващи активи.

"Вземайки предвид научните съвети и настоящия технологичен напредък, както и различните предизвикателства на прехода в отделните държави членки, Комисията смята, че природният газ и ядрената енергия играят роля като средство за улесняване на прехода към бъдеще, основано предимно върху възобновяеми източници,“ се казва в съобщение на Комисията, цитирано от Ройтерс.

"При определени условия могат да бъдат смислени решения, които не изглеждат точно "зелени" на пръв поглед", е казал източник от Комисията пред агенцията, добавяйки, че за инвестициите в газ и ядрени централи ще бъдат поставени "строги условия" .

Страните от ЕС и група от експерти ще разглеждат внимателно проектопредложението на Комисията, което може да се промени, преди да бъде публикувано по-късно този месец. След публикуването му съществува възможтостта да му да бъде наложено вето от мнозинството държави в ЕС или от Европейския парламент.

Природният газ отделя приблизително половината от емисиите на въглероден двуокис от въглищата, които се изгарят в електроцентрали, но газовата инфраструктура пък е свързана с течове на метан, газ с мощен затоплящ ефект за планетата.

Съветници на ЕС препоръчват газовите инсталации да не бъдат етикетирани като зелени инвестиции, освен ако не се вместват в таван за емисии по-нисък от 100 грама въглероден двуокис за киловатчас.

Ядрената енергия произвежда много ниски емисии на CO2, но тази година Комисията потърси експертен съвет дали горивото трябва да се счита за зелено предвид потенциалното въздействие върху околната среда от погребването на радиоактивни отпадъци.

Някои природозащитници и зелени евродепутати разкритикуваха "изтеклото" предложение за газа и ядрената енергия.

"Чрез включването им... Комисията рискува да застраши доверието в ролята на ЕС като водещ пазар за устойчиво финансиране", каза председателят на европейските "зелени" Филип Ламбертс.

Австрия се противопоставя на ядрената енергетика, заедно с дружи държави, включително Германия и Люксембург. Държавите от ЕС, включително Чешката република, Финландия и Франция, които получават около 70% от енергията си от АЕЦ, смятат, че ядрената енергия е решаваща за постепенното премахване на енергията от въглища, която е свързана с отделяне на въглероден двуокис.