Предстоящият проект на бюджет за 2022 г. няма да съдържа в себе си нови политики, защото министрите в отделните ресори не са готови с разчетите за тях. Това бе потвърдено днес от министъра на финансите Асен Василев в първия му редовен брифинг за новата година. 

Това означава, че новите идеи на управляващата коалиция, каквито бяха договорени по време на публичните преговори, ще влязат за обсъждане в парламента най-рано през юли, за когато още отсега е предвидена актуализация на републиканския бюджет.

Днес Василев не даде почти никаква конкретна информация за макрорамката на бюджета за 2022 г., като само подчерта, че до момента изглежда, че дефицитът, а такъв със сигурност ще има, ще бъде в размер на около 3% от БВП, което означава, че страната ни ще изпълни критериите от Маастрихт. Това обаче е по-скоро политически трик, защото в това число не влизат заложените антикризисни мерки, които по думите на самия Василев ще бъде около 3 млрд. лв., а това число значително ще напомпа дефицита. 

Другата важна новина от днес е, че министерство на финансите не смята да излиза на международните пазари за набиране на капитал, с който да покрие задаващите се през февруари и март падежи по стари задължения на страната, които са в размер на малко под 3 млрд. лв. Те ще бъдат финансирани със собствени средства. Припомняме, че по последните данни във Фискалния резерв има около 10 млрд. лв. - тоест напълно достатъчно. Това обаче не означава, че няма да има никакво ново дългово финансиране за мерки, просто Василев не даде повече информация. 

Самият проект на бюджет ще бъде представен в средата на януари, когато ще започне общественото му обсъждане и вероятно ще влезе в народното събрание в края на месеца. На практика, твърди Василев, това означава, че бюджетът може да бъде приет до средата на февруари. Именно и след неговото приемане ще влезе в сила новата минимална работна заплата (б.р. - не е ясно дали ще бъде 710 лв. или 700 лв.), въпреки че тя може да бъде определена и с едно постановление на МС. 

И още нещо - Планът за възстановяване и развитие се комуникира и в този момент с Европейската комисия и се очаква новият вариант - изчистен и съгласуван с ЕК - да бъде публикуван в средата на януари. 

Що се отнася до бюджет 2021 г., то той завършва по предварителни оценки на дефицит от 3%, което е намаление с 0,6% спрямо предположенията. Събрани са почти 8 млрд. лв. повече спрямо предишната година.