Мъжът, обвинен, че е бил "помагач" в станалата пословична кражба на джип, управляван от съпругата на Росен Плевнелиев, не отговаря на нито едно условие на обвинението. Срещу него няма нищо. Той си отива вкъщи без никаква мярка за неотклонение - дори най-леката "подписка".

Това обяви днес Софийският градски съд, който заради лекото престъпление се явява втора инстанция. 

Първи бе районният съд, който се произнесе диаметрално портивоположно и Илиян Димитров беше задържан под стража събитие, широко отразено от медиите.

СГС днес постанови обвиняемият да бъде освободен незабавно от ареста и не му взе никаква мярка за неотклонение.

В мотивите си съдебният състав изтъква, че обвинението почива на съмнения и оперативни данни, които не са процесуално проверени.

Първоинстанционният съд е допуснал процесуална грешка, като се е позовал единствено на полицейска докладна с предположения, която не е доказателствено средство, преди да бъде проверена.

Освен това СРС е пренебрегнал и това, че при разпознаването самата Десислава Банова-Плевнелиева не е била категорична. Самата тя е казала, че е сигурна на 70 %, че това е лицето, което се е бутнало в нея. Освен това тя описва "пухкав мъж с черна кожа", а обвиняемият е слаб и светъл.

Техническото средство, с което се твърди, че е източена информация от ключа, също не е установено или намерено (т. нар. тапа с която сканират кода на сигнала, който ключът - грубо казано, праща на колата, за да я отключи, б.р.).

От дома на обвиняемия не са иззети нито уличаващи вещи, нито дрехи и раница, отговарящи на описанието.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.