Иран е написал писмо до ръководителя на Общото събрание на ООН, в което призовава организацията да приеме резолюция, осъждаща убийството на иранския генерал Касем Солеймани, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Солеймани беше убит на 3 януари 2020 г. в иракската столица Багдад при американско нападение с безпилотен самолет, наредено от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

"ООН трябва да изчерпи всичките си възможности, включително под формата на резолюция, да осъди този терористичен акт и да избегне подобни престъпления в бъдеще", отбелязва в писмото Мохамад Дехган, вицепрезидент по правните въпроси.

При американския въздушен удар преди две години загина също командирът на иракска милиция Абу Махди ал Мухандис.

Според Техеран по онова време ген. Солеймани е бил на дипломатическа мисия в Ирак.

Нападението саботира съблюдаването на международното право и мира в района, отбелязва в писмото Дехган. ООН трябва незабавно и най-сурово да осъди този нечовешки акт, допълва той.

Откакто Солеймани беше убит, Иран, и най-вече Корпусът на гвардейците на ислямската революция, призовават за отмъщение. Техеран обвинява международната общност, че запазва мълчание за атаката.

Солеймани командваше силите за специални операции "Ал Кудс", смятани за подразделение на Корпуса на гвардейците, действащо в чужбина. Те изиграха особено важна роля в конфликта в Сирия и помогнаха на президента Башар Асад да остане на власт.

Иран многократно е заявявал, че Западът трябва да е благодарен на Солеймани, че е попречил на настъплението на терористичната групировка "Ислямска държава".

В Иран Солеймани е смятан за национален герой, но за САЩ той бе терорист и организатор на иранската намеса в района.