МВР ще разследва всеки един смъртен случай на COVID-19. Това е желание на премиера Кирил Петков и той е помолил за намеса вътрешния министър Бойко Рашков, обяви лидерът на "Продължаваме промяната" в интервю за Нова тв.

Причината е огромният брой фалшиви зелени сертификати и сигналите на лекари, че не малко починали и постъпили в болници с коронавируса са с документи за ваксинация, които не са реални.

"За всеки починал с COVID-19, който е бил ваксиниран или се е водил ваксиниран, ще се извърши проверка от МВР. Ако човек с фалшив сертификат се разболее влезе в болница, по-късно почине- ще бъде проверен случаят. Тази мярка се надявам да спре разпространението на фалшивите сертификати", обясни Петков. 

Той призова в следващите две седмици, след които се очаква вълна от Омикрон, броят на ваксинираните да достигне 300 хиляди.

"Дали ще бъдат наложени нови, по-строги мерки зависи именно от това. Леглата няма да бъдат запълнени, ако ние като общество спазваме противоепидемичните мерки и се ваксинираме", каза още той, като отново даде за пример семейството си с трите дъщери. 

Другата голяма новина от първото тв интервю на премиера за 2022 г. е желанието му да бъде сменен шефът на КЕВР Иван Иванов - заради шоковото повишаване на цената на газа - с 30 на сто. Петков призова за целта да се събере парламентът, като и приеме текстове, които да помогнат скокът да не е толкова голям.

„Решението от 1 януари показа, че КЕВР не си върши работата. Неговата цел е да защитава публичния интерес, да защитава пазара и да измисли най-добрия начин за тази защита. Решението не беше обсъдено, то се взе на закрито заседание и определено беше изненада. Още по-голяма изненада беше, че увеличението ще е с 30 процента, рече министър-председателят. - Беше изненадващо, защото цената му на международните пазари намалява в последната седмица. И човек да хване предишната тенденция на увеличението, не е добре. КЕВР трябва да влиза дълбоко в енергийните дружества и да може крайната цена да е оптимална за крайните потребители.

Това показа ниво на преднамереност, но със сигурност показа и нулева защита на потребителите. Надявам се енергийната комисия в НС да подмени председателя с изтекъл мандат. Надявам се новият орган да има съвсем различен подход към цените. Смяната на председателя ще е добра стъпка в правилната посока. Изненадващи решения, които не са базирани на проверка и анализ, не ми харесват. Новият човек трябва да е с подходящия опит, мотивация и експертиза да работи за потребителите.“

Във връзка с изказванията на министъра на отбраната Стефан Янев за разполагането на допълнителни сили на НАТО на българска територия, премиерът коментира, че подобни решения се вземат от Министерския съвет. Също така неговият предшественик е изказал "лично мнение", което не ангажира българската позиция по въпроса.

"Никой министър не разполага със собственото си мнение по цялостни въпроси, касаещи българския народ. Това решава Министерски съвет", допълни той.