Полицията продължава да изяснява мотивите и детайлите покрай действията на мъжа, задържан снощи с граната на столичния площад “Александър Батенберг”.

Според бТВ става въпрос за 53-годишния Милен Методиев от Асеновград. Той е подследствен засега на Софийска районна прокуратура (най-лекото ниво) за хулигаство. Той всявал смут, като призовавал хората да не се ваксинират и да не носят маски, само минути след като приключи новогодишното светлинно шоу.

Той е бивш военен. Суперлекото обвинение за хулиганство засега подсказва по-скоро, че се касае за учебна граната и оръжия. Нова тв съобщава, че той е освободен още от прокурора да си ходи без никаква мярка за неотклонение.

От фейсбук профила му се вижда, че акцията му не е случайна, а планирана. Той е написал:

"Каня всички български патриоти и родолюбци на 31,12.2021 от 17:00 ч пред Народния театър "Иван Вазов" в София на българско бойно хоро! 

Милен от Асеновград"

Снимките му издават класически "профил" - камуфлажни дрехи и патриотични знамена.

Според БНТ обаче, вероятно защото не е събрал поддръжници за планирания "грандиозен протест", се е присъединил към множеството, което е било тук, за да наблюдава светлинното шоу и е заплашил, че ще взриви граната.

Както вече бе съобщено, заедно с него в ареста е прибрана и жена, която е била негова спътница. Двамата са от Асеновград

Преди да бъде задържан от МВР, Методиев крещял и отправял послания, определяни като антиваксърски и призиви срещу носенето на маски към намиращите се в района хора. Приканвал ги е и да нарушават противоепидемичните мерки.

Част от присъстващите снощи са подали сигнал до полицията, след което той е бил арестуван. Пристигналите на място патрули са задържали мъжа и са намерили ръчна граната.

Той е бил отведен в Първо РПУ София, където е останал с полицейска мярка - до 24 часа.

Малко след ареста в столичния квартал „Дружба“ е установен лек автомобил с пловдивска регистрация, управляван от жена. По първоначална информация тя е спътница на задържания мъж.

В колата пък са намерени 2 пистолета. Освен тях имало и тактическа жилетка, като според обвиняемия всичко това са реплики. Предстои експертизата да посочи дали - ако те са истински - няма да се преквалифицира обвинението в по-тежко. 

Намерени са още 4 ножа с дълги остриета, електрошок и брадва.

Според медии той е привърженик на „Възраждане", а задържаната с него жена е член на тази партия. Намерени са куп агитационни материали на новата партия в парламента.  Пред бТВ лидерът на формацията - Костадин Костадинов, заявил, че няма нищо общо със случилото се и не познава задържаните.

Независимо от причините за деянието, този човек има лош контрол върху поведенческите си импулси, заявява пред телевизията експертът по съдебна психиатрия д-р Цветеслава Гълъбова.

„Трябва да се изследва много задълбочено дали не става дума за човек с някакви политически възгледи и по какъв начин хората, изповядващи тези политически възгледи, могат да повлияят на обществото“, казва шефката на държавната психиатрична болница в Курило д-р Гълъбова.