Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи в интервю за германския вестник "Велт", че скоро ще представи на държавите членки на ЕС предложение за военна консултативна и тренировъчна мисия на съюза в Украйна, съобщава БТА.

"Обмисляме военна консултативна и тренировъчна мисия на ЕС в Украйна (EU Military Advisory and Training Mission Ukraine), по време на която европейски военни инструктори биха могли да обучават командния състав на украинската армия", казва Борел.

"Вече направихме оценка на място от какво се нуждаят украинците, как конкретно можем да помогнем, колко ще струва подобна мисия и кой би могъл да участва в нея. Ще внеса скоро съответното предложение до държавите членки", обяснява върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Борел отбелязва, че Европейският съюз е направил много, за да подкрепи Украйна, включително и финансово. "Увеличаваме общата търговия и активизираме нашите икономически отношения. Аз например по-миналата седмица взех решение за подпомагане на украинската армия с още 31 милиона евро. С тях ще бъдат подобрени логистичните способности и борбата срещу кибератаките", посочва той.

Борел казва още, че ЕС помага за реформирането на апарата за сигурност на Украйна, особено на нейната полиция и прокуратура, което ще повиши способностите й да се защитава срещу заплахи, идващи както отвън, така и отвътре.

"Европейските и американските разузнавателни служби разглеждат всички възможни сценарии", по които би могла да се развие обстановката в Украйна, заявява той.

Според Борел "военно нахлуване (на Русия в Украйна) не бива да се изключва напълно - но има и много други сценарии, които също пораждат безпокойство, макар и да не са толкова екстремни".

Вестник "Гардиън" коментира по темата "Украйна", че представители на американските и руските власти вече са потвърдили, че в началото на идния месец ще има преговори на фона на напрежението около бившата съветска република.

На тези дискусии, които са с висок залог, Русия ще съсредоточи вниманието си върху предложения от нея договор с НАТО, в който тя иска да бъде записано обещание от страна на алианса, че няма да приема Украйна за свой член и ще премахне всичките си войски и инфраструктура от страните, които са се присъединили към него след 1997 г., отбелязва британският ежедневник.

"Гардиън" коментира, че въпросният проект се приема особено противоречиво в страните от Източния фланг на НАТО, които се присъединиха към алианса след разпадането на Съветския съюз и гледат на подобно споразумение като на фактическо обявяване на руска сфера на влияние в Източна Европа.