Около празниците неочаквано не друго, а родната мусака се оказа "застрашена". От изчисленията на недотам популярно британско издание. 

При приготвянето на българската мусака се отделят въглеродни емисии, каквито отделя един автомобил, за да измине близо 48 км, ,"разкри" Uswitch. Публикацията се базираше на неназовани експерти и не претендираше за обективност.

Въпреки това беше достатъчна, за да разбуни бдителната родолюбива общественост, която винаги има чувството, че някой дебне нещо да ни отнеме.  Тук имаше и допълнителен удар - че гръцката мусака е по-безвредна от нашия вариант, в който картофите заместват патладжаните.

Синдромът "посегнаха на най-милото ни" (разбирай шопска салата, казани за ракия...а сега и мусака) бързо се задейства. Със специалното съдействие на социалните мрежи.

В дискусията със съвети се включи даже вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда Борислав Сандов. "Не, българската мусака не е с най-голям въглероден отпечатък измежду популярни европейски ястия", беше категоричен той. Сандов даже даде и диетоложка перспектива на казуса - за вредата от смесването на месо, яйца, картофи....

"Да, храната ни може да се измери в изразходвана вода и енергия, както и със своя въглероден отпечатък при нейното отглеждане, преработка, транспорт, съхранение и приготвяне.

Не, българската мусака не е с най-голям въглероден отпечатък измежду популярни европейски ястия, независимо от направеното проучване на британски сайт. Най-малкото защото един класически телешки стек (белгийски например, или испански), съдържа много повече месо, което води до по-високо ниво емисии парникови газове на порция. Освен това българската мусака съвсем не се прави с кайма само от телешко месо, а най-често е от смес на свинска и телешка, което също намалява нивото на емисиите.

Но понеже се отвори тема за мусаката, да си кажем и нещо друго: никак не е полезно да прекалявате с това традиционно за района ни ястие, поради чисто здравословни причини. Всеки диетолог ще ви каже, че никак не е полезно смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно, особено пък ако се ядат и с хляб.

Та, както за почти всичко, и по тази тема важи същата логика: грижата за планетата Земя и за личното Ви здраве е една и съща задача. И тази задача започва с премахване на отричането и отлагането. Има добри традиции, както и такива за преосмисляне", написа Сандов.

В коментарите под поста си той добави, че има и още полезни съвети за пестеното на природните ресурси.

"Аз ще опитвам да давам и препоръки, които да компенсират. Ето например споделеният душ пести вода, а с това и електроенергия, с което пък се ограничават емисии", реагира Сандов под един от коментарите, очевидно вече в шеговит дух, което не попречи да се разрази друга дискусия във фейсбук на тема "споделен коалиционен душ".

Карикатуристът Христо Комарницки синтезира "вълненията" около "посягането" на българската мусака така:

"Много са ми смешни реакциите. Някакъв британски сайт решава да си направи въпросната класация. Така са преценили, така са направили. И веднага скачат засегнати патриоти. Какво да кажат клетите италианци и холандци, чието Коледно еленско оглавява следващата класация? Весели празници и не се занимавайте с глупости!" 

"Чукча не читатель"

Ето и обяснението по случая "мусака" на експерта Юлиан Попов:

Българският (и гръцкият) Фейсбук и национални медии се подпалиха заради мусаката. Както обикновено “чукча не читатель”. Всичко тръгва от един второразряден сайт (uswitch), за сравнение на цени на телеком и други услуги. Някакъв тиквеник там, или хитрец, решил да сравни въглеродния отпечатък на разни храни. Смятал нещо, без да знае какво смята, и писал, че българската мусака има най-висок въглероден отпечатък и това е лошо за планетата. Форбс Индия прихванал фалшивата сметка за мусаката и разказал на света как българската мусака ще съсипе климата. Съответно българските национални медии (чели-недочели) раздухаха историята - край на мусаката. Тревожни хора подхванаха историята (много подобна на това как Брюксел забранява Коледа) и заоплакваха и те съдбата ни. Хибридната пропаганда, чиято основна цел е да всява паника, нямаше нужда дори да се намесва. Генът ѝ вече се е прихванал на наша почва и работи сам. Ето докъде ни докара Запада. И Зелените. И Това с климата. И Мусаката ще ни отнемат! Оня идиот от Uswitch или скача до тавана от възбуда, или се е свил от притеснение, че е сгазил лука с глупостите си. България тъне в траур за мусаката.

(А българската мусака няма как да има най-висок въглероден отпечатък, най-малкото защото в повечето случаи половината от каймата е свинско, а свинското има нисък въглероден отпечатък и няма как да се сравнява със солидна говежда пържола, която, зависи къде е пасло говедото, може да е с много висок въглероден отпечатък …. но, кой да чете. Важното е евтините лайкове да се въртят, няма значение дали медията е национална или става дума за раздумка на ловешката автогара. После иди се чуди защо хората не се ваксинират, защо Земята е плоска, защо еволюцията не се е състояла и защо кат Русия няма втора.)