Когато човек следи технологични новини известно време, започва да добива един футуристичен поглед за света -  всяка година ежедневието от семейство Джетсън, или вече всеки трети сериал, започва да изглежда почти като реалност.

А истинското технологично ниво се вижда, когато погледнеш масовото - да, всички имат СМАРТфони, но употребата на другите СМАРТ неща е като че ли свързана със смартфоните или спорадична.

Разбира се, нашите свръхочаквания - за управлявани от изкуствен интелект жилища, за умни доставки, коли, роботи и прочее - под една или друга форма се осъществяват. Далеч са обаче от истинска масовост - да са налице под една или друга форма в почти всеки дом, както е телевизорът или смартфонът.

Ще се промени ли това? Има ли нужда?

Какво точно беше "смарт"?

Днес "смарт" се нарича всичко, което има една функция повече от предишната си версия. Това е маркетинговият рефрен, но той не е съвсем верен - защото има няколко характеристики, които веднага отличават дори глупавите "смарт" устройства от предишното технологично ниво.

Смарт устройствата могат да действат в някаква степен автономно, от една страна, да бъдат контролирани (последно най-вече от разстояние), от друга, и да комуникират информация, която събират от работата си, на други устройства.

Това прави смарт вилицата, която събира данни за това какво ядем и ги праща на приложението за калории на смартфона (да, има такава). Това прави смарт лампата, на която сменяме с гласа си цвета, или която пулсира в ритъма на музиката, ползвайки микрофона на смартфона ни. Това прави и умният телевизор, който се включва сам в 19 ч за новините, записва ги, запазва ги, и ни предлага трите ни любими канала след това.

Не всяко нещо трябва да е "умно"

Някои хора се гордеят с "тъпофона" си. Чувстват се като мъдър, възрастен човек, носещ старомодния си костюм и палещ си лула вместо цигара в обедната почивка. Сноби с обратен знак, но истината е, че те са донякъде прави.

Прекаляване със смарт устройствата в един момент може да се окаже опасно и безмислено.

Огледайте си къщата - почти абсолютно всяка вещ има смарт-еквивалент или умно устройство, което предполагаемо ще помогне на вашето "тъпо". Ще станете ли "ултра" човек, ако утре някой ги смени?

Не, защото огромна част от полезността им ще бъде условна, а често - и ще се припокрива.

Умната вилица от горния пример може да бъде умна лъжица или чиния. Една друга умна вилица пък вибрира, ако ядете много бързо. Но няма особена полза, когато поръчате китайско. Умната сокоизстисквачка Juicero например не работи, ако спре Wi-Fi-а.

"Умността" освен това отнема от реалните човешки умения, които е хубаво да не губим. Умната фурна, която разпознава какво ще готвим и се настройва сама звучи прекрасно сега, но след две поколения, когато никой не може да си свари и едно яйце, апокалипсисът няма да даде материал дори за скучен филм.

А "умните" могат и да са твърде умни - не в наша полза

Ако световната пандемия беше станала към 2040 година, вероятно щяхме да казваме "странно е хората да имат средно 100 устройства, които могат да пращат информация за целия им живот в някой сървър, а се притесняват от това, че ще ги чипират".

Защото богатството от информация, която един централизиран и "осмартен" на максимум дом може да даде на някого със способността да обработи тази информация, е огромно. "Таргетираната" реклама ще е насочена не към главата, а към отделни неврони в консуматорските ни мозъчета.

Това е реална опасност - смарт ключалки са хаквани, смарт коли са открадвани. Подобаващи хорър фантастики са излизали на малкия и големия екран. Опасността от това да си твърде зависим от технологиите е реална.

Но май и това бъдеще е безнадеждно.

Какво ще стане, ако не можеш да си купиш "глупаво" устройство?

По-точно, какво ще стане, ако това е рядка опция? Ако трябва да сме честни, с малко усилие човек може да се сдобие с всякакъв предмет от миналото, който има много по-добър модерен еквивалент.

Никой не ни спира да ползваме нож, вместо смарт чопър, или пък ръчна мелничка за кафе вместо... смарт чопър. Просто вече не е толкова удобно. А някои инструменти и устройства от миналото вече се продават дори като редки и луксозни вещи.

Помните ли семейство Джетсън?

Когато е по-лесно да си вземеш смарт ножица, вместо обикновена ножица, или смарт връзки за обувки, вместо тъповръзки, тогава вече ще имаме едно истинско смарт бъдеще.

Това има чисто практични измерения - трябва цените на "смарт" устройствата да паднат още (което видно ще стане скоро), и да станат водещи на лавиците.

И по-важното - трябва наистина да имаме нуждата. Какво направи смартфоните масови? Не само падането на цените, а и всички други елементи на дигитализация, които ги направиха не просто полезни, а и нужни за мнозинството хора.

Как мислите, как ще се промени света, че да имате истинска нужда от смарт вилица?