67 на сто ще купуват подаръци. 1 на сто ще бъдат в чужбина за празниците.

Това сочат данните от национално представително изследване на "Тренд".

67% от българите декларират, че ще купуват подаръци за предстоящите празници за свои близки, роднини и приятели. Хората, които купуват подаръци, са основно на възраст 30-39 г. и 40-49 г. С напредването на възрастта делът на подаряващите намалява. Данните показват, че жените са по-ангажирани - 73%, докато при мъжете делът е 60%.

В сравнителен план, след настъпване на пандемията от COVID-19 и през декември 2020 г., и през декември 2021 г., се е увеличил делът на хората, които посочват, че няма да купуват подаръци за предстоящите празници.

79 на сто от анкетираните казват, че спазват традициите на Бъдни вечер.  Над половината (58%) имат и собствени семейни традиции свързани с празниците.

79% казват, че украсят дома си, делът намалява при възрастните хора.

80% ще прекарат Коледа в населеното място, където живеят, а едва 11 на сто в други части на страната.

1% ще бъдат в чужбина за Коледа. Данните и тази година потвърждават, че мнозинството от българите празнуват Коледа по родните си места. Това се дължи най-вече на семейния характер на празника.

През 2021 г. най-важното е времето със семейството/ приятелите – 49%. За 20 на сто от анкетираните е важно настроението/коледният дух. Най-много на това държат най-младите на възраст 18-29 г. Спазването на традициите са важни за 7% от българите, а за 6% особено ценят повечето почивни дни. Коледните ястия, подаряването/ получаването на подаръци, пазаруването/ подготовката за празниците също са важни.

Изследването на "Тренд" е по поръчка на "24 часа", проведено е сред 1009 пълнолетни българи, между 1 и 7 декември, по метода на пряко полустандартизирано интервю "лице в лице".