Главният изпълнителен директор на "Тесла" (Tesla) Илон Мъск заяви, че почти е приключил с продажбите на акции, след като пласира ценни книжа за над 15 милиарда долара за по-малко от месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Милиардерът даде противоречиви изказвания за това дали би могъл или не да постигне поставената цел да продаде 10 процента от акциите си в "Тесла".

"Продадох достатъчно акции, за да достигна до около 10 процента + опцията, която мога да упражня и опитвам да бъда пределно точен", каза той в интервю за сатиричния консервативен сайт "ДБабилон бий", публикуванo във вторник.

В сряда обаче Мъск намекна, че може и да не е успял. Идеята бе да се продадат ценни книжа за над 10 милиарда долара, написа той в Туитър, имайки предвид предварително изготвения план, свързан с опциите му.

"Останаха още няколко транша, но всичко е почти приключено", туитна той по-късно.

Дори и след вълна от продажби Мъск все още има опции да около 1,5 милиона акции, които изтичат през август идната година. Акциите на "Тесла" завършиха търговията с повишение от 7,5 процента до 1 008,87 долара, а пазарната капитализация на компанията достигна над 1 трилион долара.

От общо 14,77 милиона продадени акции, 9,34 милиона са били пласирани, за да се платят данъците за упражняване на опции, се посочва в документите на "Тесла", изпратени до регулаторния орган.

Мъск, който премести централата на компанията от Калифорния в Тексас по-рано този месец, критикува в интервюто калифорнийските власти за високото данъчно облагане и свръхрегулацията.

Калифорния, която бе земя на възможности, сега се превърна в земя на някакъв вид свръхрегулация, прекомерни съдебни спорове, прекомерно данъчно облагане, каза той, добавяйки, че там е все по-трудно да се прави бизнес. В Тексас не се плаща щатски данък върху доходите на физическите лица, припомня Ройтерс.