Политическият елит на Хонконг ще избира в неделя нови членове на градския Законодателен съвет по нови правила, наложени от Пекин, които рязко намалиха броя на креслата, разпределяни с всеобщо гласуване, и запазиха правото на участие в надпреварата за "патриотите", предаде АФП.

Тези местни избори са първите, които ще бъдат произведени по новата система, въведена от Пекин, докато затягаше контрола над Хонконг след гигантските продемократични демонстрации от 2019 г.

Право на глас имат всички жители на Хонконг, навършили определената възраст, тоест близо 4,5 милиона от общо 7,5-милионното население. Но само 20 от 70-те законодатели в Съвета ще бъдат избрани с всеобщо гласуване - наполовина по-малко, отколкото при предишната система.

Повечето членове на този орган (40) ще бъдат посочени от комитет, включващ 1500 пламенни поддръжници на Пекин, или 0,02 процента от населението. Останалите 30 места ще бъдат разпределени от други комитети и икономически групировки, също подкрепящи китайския режим.

За да получи разрешение да се бори за място в Съвета, всеки от 153-мата кандидати бе длъжен да представи гаранции за политическа лоялност и "патриотизъм".

Така продемократичните активисти бяха възпрепятствани да се включат в кампанията или се отказаха; някои впрочем са зад решетките или в изгнание. Над десетина депутати, избрани предния път - през 2016 г., днес са в затвора по силата на драконовия закон за "националната сигурност", наложен миналата година от Пекин, а трима са избягали в чужбина.

Да се изкоренят "антикитайските" елементи

Пекин твърди, че тази "подобрена" избирателна система ще спомогне да бъдат изкоренени "антикитайските" елементи и да се уверят властите, че Законодателният съвет, където се случваха продължителни и твърде оживени дебати, ще приема по-бързо новите закони.

Прочее, единствената истински неизвестна величина, засягаща вота, остава избирателната активност, показваща доколко хонконгците приемат новата система. Предизборни анкети прогнозират рекордно неявяване пред урните.

"На фона на смазването на продемократичното движение по силата на закона за националната сигурност не е никак чудно неучастието на демократите в тези избори", коментира Кенет Чан, политолог от Баптисткия университет в Хонконг.

"И доколкото отсъстват, страхувам се, че няма да се явят и повечето им привърженици", предрича той.
Ръководителката на изпълнителната власт в Хонконг Кари Лам неведнъж насърчи гражданите да гласуват. Но заяви освен това, че евентуалната слаба активност "не значи нищо".

"Когато правителството работи добре и доверието към него е силно, активността на избирателите е малка, защото хората не усещат истински нуждата да изберат нови представители", увери тя в китайските държавни медии.

Отказът от гласуване, пускането на празна бюлетина или празен плик все още не са незаконни в Хонконг. Затова пък окуражаването на тези практики от тази година представлява криминално престъпление, за каквото десет души вече са арестувани. Издадени са и заповеди за арест на двама активисти, призовали от чужбина за бойкот на вота.

Бившият студентски лидер Алекс Чоу заяви миналата седмица пред АФП, че отказът от гласуване е нещо "очевидно", а друга активистка в изгнание - Съни Чеун, нарече вота "псевдодемократичен воал".

В Туитър някои използват хаштага #ReleaseMyCandidate ("Освободете моя кандидат"), за да подкрепят хвърлените в затвора продемократични кандидати.

Хонконгските власти изпратиха предупредителни писма до "Уолстрийт джърнъл" и британския всекидневник "Таймс", призовали в редакционни статии хората да обърнат гръб на урните.

Полицията смята да изпрати в неделя над 10 000 служители из улиците на Хонконг.

Еднообразни кандидати

Докато през 2016 г. някои кандидати без колебание приканваха открито за самоопределение на Хонконг, тази година всички претенденти имат сходен профил.

В квартала Шеун Шуй, близо до границата с континентален Китай, мненията са разделени.

Трийсет и девет годишна жена, представила се като Пун, казва, че смята да гласува, и хвали новата система.

"Сега всичко е спокойно, караниците са по-малко, нещата са прагматични", казва тя пред АФП.

Други обаче като 60-годишния мъж, назовал се Чан, заявяват, че няма да участват във вота.

"На тазгодишните избори цари страх. В миналото човек можеше да гласува за опозицията, но вече няма начин", казва той и добавя: "Все едно че изборите са в Северна Корея"