Парламентът прие решение за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 година. Решението бе прието единодушно, като 201 депутати бяха "за".

Парите са от преизпълнение на бюджета в размер на около 1,2 млрд. лв. От тях 750 млн. лв. ще отидат за Държавното обществено осигуряване за допълнитлени 60 лв. към пенсиите на всички пенсионери до юни.

450 млн. лв. ще отидат към министерство на енергетиката за компенсация за висоите цени на ток и газ за крайни небитови потребители за първото тримесечие.

Предложението е на Министерския съвет бе внесено в парламента и като демонстрация, че средства в такива големи размери вече няма да бъдат разпределяни само с постановления на кабинета. 

Делян Добрев (ГЕРБ) поиска компенсацията за високите цени на тока да бъде двойно по-голяма. Колежката му Деница Сачева попита защо и как са били изчислени тези 60 лв. към пенсиите и какво ще се прави след юни.

"На база коалицонното споразумение до юни трябва да има ново законодателство, нов модел за пенсионно осигуряване", отговори финасовият министър Асен Василев.

Румен Гечев (БСП) изтъкна, че за първи път бюджетните излишъци се разпределят с решение на парламента.

"Това са възможните средства за подпомагане на българските фирми. Тази сума, ако се наложи, може да бъде увеличена. Трябва да подкрепим това прелдожение, то е в интерес на всички български фирми", каза Гечев.

Георги Ганев ("Демократична България") изрази резерви към идеята българксият данъкоплатец да компенсира цени в електричеството.

"Радвам се, че от преизпълнението на приходите се заделени ресурс за цената на енергията", каза и Теменужка Петкова (ГЕРБ).

Александър Иванов (ГЕРБ) пък поиска и за работещите хора да има финансови стимули за ваксинация. Днес кабинетът реши да даде финансов стимул от 75 лв. на пенсионери над 65-годишна възраст, за да се ваксинират.

Според Владислав Панев ("Демократична България") стъпката за компенсации на бизнеса е логична и адекватна.

"Твърде малко говорихме по същината на този финансов трансфер. Тези мерки са остарели. Ако заложите тях в следващия бюджет, ще сбъркате", каза обаче Йордан Цонев (ДПС).

Според него бизнесът трябва да бъде компенсиран най-вече заради енергийния шок. Той поиска промяна в закона за пубичните финанси, за да бъде харчен по-ефективно публичният ресурс.