Мобилните оператори може да вдигнат едностранно цените на месечните такси, но с инфлационния индекс за 2021 г., който Националният статистически институт (НСИ) ще обяви през януари 2022 г.

Това обяви в ефира на БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Както е известно, преди два дни А1 и "Теленор" информираха със съобщения клиентите си, че предвиждат увеличение на месечните абонаментни такси заради инфлацията. Ден по-късно подобно намерение обяви и третият оператор - "Виваком".

А1 обяви, че индексира таксите с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година, като индексът за 2020 г. е 1,7 %, а за 2021 г. ще бъде обявен в началото на следващата година, като се очаква да е около 2,4% (по прогноза на Министерство на финансите).

"Теленор" пък обяви "около 5%" скок. По същата методология. Ето какво съобщение получиха клиентите на мобилния оператор:

"С цел да продължим да предоставяме висококачествени услуги и в съответствие с условията на договорите, цената на месечните абонаменти ще бъде увеличена със средногодишния индекс на потребителските цени (ИПЦ) за 2020г. и за 2021г., публикуван от Националния статистически институт (НСИ).

Увеличението ще бъде отразено във фактурите, издавани след 5 февруари 2022 г. и се очаква да бъде общо около 5%. Официалният средногодишен ИПЦ за 2020 г. е 1,7%, а ИПЦ за 2021г. ще бъде публикуван от НСИ през януари 2022 г."

"Виваком" обяви, че също предвижда индексация - но спрямо инфлацията за настоящата година и с не повече от процент.

Извънредно заседание

С вдигането на цените се зае КЗП, която вчера е получила становища от мобилните оператори, а днес се събира на извънредно заседание.

Председателят й Маргаритов обясни, че едностранното вдигане на цените според инфлационния индекс е разрешено от закона и е описано в договорите с клиентите - т.е. таква възможност има, но просто досега не е била прилагана заради ниските нива на инфлация.

Но - операторите могат да предприемат подобна стъпка само на база инфлацията за 2021 г., нивата на която НСИ обявява през януари на следващата година. 

"Не би трябвало да се прилага индексът по този начин, защото индексирането се извършва веднъж годишно само с индекса от предходната година. Наслагването на два предходни такива не е законосъобразно. Има нагласа да бъде използван индексът и за 2020 г. По същата логика те могат да се върнат и 10 години назад", посочи председателят на КЗП.

Според него самите мобилни оператори трябва да обяснят намеренията си на клиентите. По думите му начинът, по който те са били уведомени и в навечерието на коледните и новогодишни празници, е "проява на лош вкус".

Ако бъде установена нелоялна търговска практика нарушителите може да бъдат глобени с до 30 000 лева. Засега обаче такава няма, защото има само обявени намерения.