Премиерът на Италия Марио Драги заяви днес на традиционната си пресконференция, давана в края на всяка година, че правителството му е свършило голяма част от работата си и намекна, че иска да стане президент, когато постът се оваканти догодина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос дали за него е важно да остане министър-председател до края на мандата на сегашния парламент през 2023 г. той каза:

"Създадохме условия работата да продължи независимо кой е тук", като насочи вниманието към прилагането на плана на ЕС за възстановяване. "Моята лична съдба не е толкова важна. Аз съм, ако щете, един дядо в служба на институциите", добави той.

Така Драги даде знак, че би станал държавен глава, отбелязва Ройтерс.

През януари догодина италианският парламент трябва да избере нов президент и бившият президент на Европейската централна банка според букмейкърите е фаворит да наследи на поста Серджо Матарела, който заяви, че не иска втори седемгодишен мандат.

През последните години президентите на Италия играят все по-важна роля, тъй като многократно се налага да се намесват за излизане от патови ситуации след избори или за преодоляване на коалиционни кризи, отбелязва Ройтерс.

На днешната пресконференция Драги каза още, че правителството подготвя нови мерки за борба с рязкото увеличаване на случаите на коронавирус и че е възможно да направи ваксинацията задължителна за повече категории служители. Засега в Италия ваксините са задължителни за здравни служители, учители, работещите в правоприлагащите органи и военните.

Утре предстои среща на ключови държавни служители, които ще обсъдят затягането на мерките. Според италианския премиер ще се обсъжда връщането на задължителното носене на маски на открито и използването на маските с подсилена защита FFP2 на закрито.

Драги коментира и темата за Украйна. Според него Европейският съюз има малко лостове за влияние върху Русия по въпросите за Украйна, но разговорите с руския президент Владимир Путин трябва да продължат.

Драги допълни, че Европа няма свои собствени големи военни сили и оцени като малка възможността да се използват руските газови доставки като средство Путин бъде принуден да отстъпи в конфронтацията с Украйна. Въпреки това все още е възможно да бъдат избегнати "необратими решения", посочи премиерът.