Националният тим на Русия по хокей на лед загуби на финала на домакинския си турнир "Купата на Първи канал" от Финландия с 2:3. Не толкова резултатът обаче предизвиква отзвук по света, колкото фактът, че домакините играха с екипи с надпис "СССР" отпред.

Надпреварата не събра най-добрите поради простата причина, че най-престижните първенства вървят по това време, начело с НХЛ.

Но си беше достатъчно реномирана, тъй като участвалите отбори бяха националните на пет от великите сили на ледената игра - Финландия, Русия, Канада, Швеция и Чехия (по реда на класирането). Турнирът премина в Москва.

Казусът с надписа СССР нашумя след финала, но Сборная го носеше през цялата надпревара, като единствено екипите бяха различни. Обяснението на местната хокейна федерация беше, че по този начин се отдавала чест по случай годишнина от първата олимпийска титла на бившия СССР в хокея на лед. Тя бе спечелена през 1956 г. в Кортина д'Ампецо, което означава 65 г. И въобще почит към великия тим на Съветския съюз от този период, хегемон в хокея.

Което не помогна критиките в западния свят да бъдат спестени. Още повече, в залите се вееха червени знамена със сърп и чук на герба - не бяха всичките такива, но си личаха.

"Изненадан съм и разочарован, че на Русия бе позволено на носи екипи с СССР на мача срещу Финландия, написа Александър Стуб, /бивш министър-председателят на северната страна в два поста в туитър. -

Комбинацията от букви и режимът, който стои зад тях, символизира авторитарен империализъм, убил милиони невинни хора... Ще се въздържа от други примери от историята.

Това е един обиден жест, който не може да е част от спорта или от каквото и да било друго. Почти маловажно е, че Финландия спечели мача. Но е важно, че страни от хокейното семейство бяха брутално анексирани от тези букви."

Публикации има също в Чехия, Канада и САЩ, които решиха да не пращат отбор, но не пропуснаха новината.