Руският регулатор Роскомнадзор е размахал пръст на техногиганта Google, с искане да бъде пуснат отново канала в YouTube "RT auf Sendung". Този канал се появи преди дни, заедно с началото на излъчването на немскоезичния канал RT DE.

Ако Google игнорира призива, заплашват от регулатора, не се изключват и ответни мерки - частично или пълно ограничаване на най-големия сайт за видеа в Русия.

RT, някога започнал като Russia Today, е телевизионен канал, разпространяващ руска пропаганда за хората извън Русия, но финансиран и на практика контролиран от руската държава. От години каналът се опитва да се представя като независим и несвързан с Русия, но безуспешно.

RT DE е новият немскоезичен канал на RT, който започна излъчване този месец в 33 европейски държави - позволение, получено от Сърбия, която е част от Европейската конвенция за трансгранична телевизия и така може да даде това одобрени. Преди два дни обаче германският медиен регулатор обяви, че те нямат редовен телевизионен лиценз. RT auf Sendung е уеб-каналът, блокиран от YouTube в деня на появата му - 16 декември.

Според дъщерната компания на Google каналът нарушава правилата на сайта. Как точно не се уточнява.

Според Роскомнадзор това е акт на цензура и нарушава принципите на свободно разпространение на информация.

RT America бе обявена за "чужд агент" в САЩ през 2017 г., а всички канали на RT са забранени в Украйна от 2014 г. и в Латвия и Литва от 2020 г.