Камила беглец вдигна на крак полицията в Бонърс спрингс - предградие на Канзас Сити.

Животното било част от "актьорския състав" на така типичните около Коледа в Америка "живи" рождественски сцени, съобщи "Вашингтон пост". То отговорно изпълнявало задачите си край Националния селскостопански център, когато ненадейно оглавникът му се скъсал късно вечерта в събота на 4 декември. Когато слънцето изгряло, от камилата нямало следа и така започнало дългото преследване. 

На следващия ден животното прекосило части от магистрала К-7 и въпреки че било забелязано от много шофьори, то се изплъзнало от органите на реда. Изображенията и видеоклипове на необичайния скитник обаче превзели социалните мрежи.

Служители от полицията признали във Facebook, че ситуацията може "да бъде описана само като сюжет от филм за ченгета".

След кратко затишие полицейското управление на Бонър Спрингс получило сигнали, че камилата е намерила "пристан" на игрище за голф. Свидетели забелязали нов любопитен стадий на преследването - галопираща камила, следвана по петите от полицаи в колички за голф.

Животното за пореден път успяло да надхитри органите на реда. То било забелязано в още няколко околни квартали преди да бъде притиснато в ъгъл и окончателно заловено с ласо от служител за контрол на животните. 

"Камилата се събра отново със собствениците си и ще се върне към вършенето на камилски неща", по този начин полицейското управление на Бонър Спрингс обобщи края на преследването с публикация във Facebook.

Това не е първият случай, когато американски полицаи си имат проблеми с камили бегълци навръх Коледа. През декември 2019 г. полицията в Годард (предградие на Уичита, Канзас) съобщи за скитащо се животинско трио, състоящо се от камила, крава и магаре. Малко след това животните бяха върнати на собствениците.

Но подобни истории не винаги имат щастлив край. През 1997 г., по средата на конкурс на камили за рождествена сцена в Кент, Мериленд, една от участничките избягала и била прегазена от автомобил.

През 2010 г. пък на генерална репетиция на пиеса за Рождество Христово в Първа баптистка църква в Уест Палм Бийч, Флорида, камила се подхлъзнала и паднала върху актьор, играещ един от "мъдреците". Нито животното, нито човекът пострадали сериозно, но "поради съображения за сигурност", камилата Лула Бел била уволнена.