Невярна разузнавателна информация, неизбежни колатерални щети и хиляди убити цивилни: "Ню Йорк таймс" публикува шокиращо разследване за ударите с дронове на американската армия във войната й срещу джихадистки групировки в Афганистан, Ирак и Сирия.

Разследването се основава на 1300 доклада на Пентагона за случаи с цивилни жертви, с които американският вестник се е сдобил по силата на закона за прозрачност на правителствата, съобщава БТА.

"Американската въздушна война е била белязана от неверни разузнавателни информации, прибързани и неточни ракетни изстрели и смъртта на хиляди цивилни, в това число на много деца", казва в заключение вестникът.

"Нито един доклад не стига до заключението за допусната грешка или до дисциплинарна санкция".

Обещанията за прозрачност от времето на Барак Обама, който бе първият американски президент, предпочел ударите с безпилотни самолети с дистанционно управление, за да не загиват американски войници в зоните на конфликти, бяха заменени с "непрозрачност и безнаказаност", допълва "Ню Йорк таймс".

За пет години американските въоръжени сили са нанесли повече от 50 000 въздушни удара в Афганистан, Сирия и Ирак. Те признават, че са убили по грешка 1417 цивилни в Сирия и Ирак от 2014 година. От 2018 г. насам убитите цивилни в Афганистан са 188.

За този материал, изготвен в продължение няколко месеца, вестникът е анализирал получените документи и е правил разследвания на терен, проверявайки официалните информации за над 100 бомбардирани места.

Много от споменатите случаи са вече известни, но разследването показва, че броят на жертвите, за които Пентагонът признава, е "значително подценен".