През 2024 г., когато в Париж трябва да се състоят Летните олимпийски игри, Сена трябва да е толкова чиста, че в нея да могат да се провеждат някои от състезанията - триатлона и 10 километра плуване свободен стил. Такива са амбициите на французите и не само заради Игрите, а за да може парижани веднъж и завинаги да забравят за замърсяването на реката, един от символите на френската столица. Планът е през 2024 година водата на Сена да е толкова чиста, че без притеснения да може да се къпеш в нея, а един участък от нея да се използва за състезания по плуване, пише полският вестник "Жечпосполита", разказвайки за реализирания проект, информира БТА.

Впрочем това не първото такова усилие. Още през 1988 г., много преди темата за околната среда да се открои като водеща и за обществото, и за управляващите, тогавашният кмет на Париж Жак Ширак, станал по-късно президент на Франция, обещава на парижани, че след пет години ще могат да се къпят в реката. Уви, не се получава. По-късно, през 2017 г., градските власти решават да очистят и предоставят на жителите на източната част от френската столица един участък от канала Сен Мартен, който след това се свързва с реката. Бързо обаче става ясно, че къпането в канала трябва да се забрани заради опасни бактерии.

Този път планът е много по-амбициозен и работата по проекта вече започна. Под един от парковете на левия бряг на Сена, до гара "Аустерлиц", се строи огромен подземен резервоар, който да събира излишъка от дъждовните води, така че при обилни валежи до реката вече да не стига и водата от преливащата канализация с нейните нечистотии. Засега в системата на парижката канализация, възникнала още през 19 век, отпадните води се смесват с дъждовните, а когато дъждовете са изключително проливни, системата не се справя - водата от битовата канализация се смесва с дъждовната, трябва да се насочи някъде и по канали тече към Сена. Така всяка година в реката се изливат 2 милиона кубични метра мръсна вода и се размножават най-различни бактерии. А заради климатичните промени количеството валежи несъмнено се увеличава и с всяка изминала година замърсената вода в Сена става повече.

Кратко отклонение. Връщайки се към управлението на Париж при Ширак, трябва да се признае, че макар той да не успява да изпълни обещанието си за чиста Сена, по негово замърсяването на водата значително намалява - увеличават се видовете риба и по реката вече може да се плава с лодка, без да си запушваш носа. Е, плаването още е забранено, но все пак тази година през лятото професионалният плувец Артур Жермен, син на парижката кметица Ан Идалго, за 49 дни измина с плуване цялата дължина на реката, плувайки по 15-20 километра на ден.

Резервоарът, който сега се строи, ще може да побере 46 000 кубични метра вода - колкото 20 олимпийски басейна, пише седмичникът "Журнал дьо диманш". Инвестицията ще струва 1,6 милиарда евро, а съоръжението не просто няма да се вижда от повърхността, но ще се намира толкова дълбоко под земята, че върху него ще може да бъдат посадени дървета. Ще бъде свързан с тръби, водещи до двата бряга на Сена и след като се излее порой, за 24 часа помпи ще прехвърли събралата се вода в канализацията.

Няма как още сега да бъдат дадени гаранции, че със само един резервоар Сена ще може да е съвсем чиста. Градските власти изчисляват, че в реката ще продължат да се изливат годишно около 100 000 кубични метра отпадни води, тоест след силен дъжд къпането в нея пак няма да е препоръчително. Дори и при това положение влагането на толкова пари от градския бюджет за очистване на реката със сигурност е важна крачка в правилната посока.

А след олимпиадата направеното ще продължи да радва парижани, защото ще може да се насипе пясък по брега и да се направят мини плажове. И кой знае, може би в бъдеще наистина ще може да скочиш в Сена и плувайки, да разгледаш от водата Лувъра, пише "Жечпосполита".
Френската столица не е единствената в Европа, която иска да си върне реката, да я изчисти. В Берлин се опитват да облагородят Шпрее, за да може хората да се къпят в нея. Най-напреднали май са британците, успели да очистят Темза, в която вече се появи сьомга, а по бреговете се строят басейни, захранвани с вода от реката.

Известен е обичаят на Нова година в Рим смелчаци да скачат от мост в Тибър. Само че водата в реката не е чиста, къпането е забранено, а тези, които спазвайки традицията, скачат, остават съвсем за малко във водата.

А какво е положението във Варшава, през която тече Висла? Водата не става за къпане, отбелязва полският вестник. Висла е достатъчно чиста за плуване само близо до извора си, нищо, че хората все пак се къпят, уверявайки, че не получават след това обрив.