НАТО отхвърли днес искането на Русия да се откаже от приемането на Украйна за свой член и подчерта важността на партньорството си с Киев, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Няма да правим никакъв компромис с правото на Украйна да избере своя собствен път, няма да правим компромис с правото на НАТО да закриля и защитава всички съюзници и няма да правим компромис с това, че НАТО има партньорство с Украйна", каза генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг след среща с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел.

"От 2014 г., от началото на войната, Русия тласна Украйна към НАТО и днес тя си проправя нелекия път към своето присъединяване към алианса", заяви от своя страна украинският президент след разговора в централата на НАТО.

Понастоящем Русия е подозирана от Запада, че се готви за нова инвазия в Украйна и че разполага значителни сили на руско-украинската граница.

Вчера Москва предаде списък с предложения за правните гаранции, които иска от НАТО, на помощник-държавния секретар на САЩ за европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която бе на посещение в руската столица.

Днес Донфрид пристигна в Брюксел, за да представи тези предложения на среща с посланиците на страните членки на НАТО, научи АФП от дипломатически източници.

Членството в НАТО беше обещано на Украйна и Грузия на срещата на върха на алианса в Букурещ през 2008 г., въпреки предупреждения от страна на Франция и Германия.

Приемането на нов член обаче трябва да бъде одобрено единодушно, припомни днес Йенс Столтенберг.