Русия е предала на САЩ проекти на споразумения в сферата на сигурността, по които иска да се договори със САЩ и техните съюзници от НАТО на фона на нарастващото напрежение около Украйна, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руският президент Владимир Путин е готов да проведе още един разговор с американския си колега Джо Байдън преди края на годината, за да обсъдят сигурността. Но от думите на Песков става ясно, че Москва все още не е получила съгласие за това.

Във видеоразговор с Путин миналата седмица Байдън изрази загриженост от струпването на руски войски край Украйна и го предупреди, че Русия ще понесе "тежки последици", ако нападне съседката си.

Путин отрече да има планове за инвазия и обърна разговора, като подкани западните лидери да предоставят правно обвързващи гаранции, изключващи разширяването на НАТО с Украйна и разполагането на оръжия на алианса там, наричайки подобни действия "червена линия" за Москва.

САЩ и техните съюзници отказаха да предоставят такива гаранции, но миналата седмица Байдън и Путин се договориха за допълнителни разговори, за да обсъдят опасенията на Русия.

Песков заяви днес, че Русия е представила на Съединените щати проекти на договор и споразумение, но отказа да уточни конкретното им съдържание и кои страни би могло да ги подпишат.

Съветникът на Путин по външните работи Юрий Ушаков е обсъдил руските проекти със съветника в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан по време на телефонен разговор в сряда и Москва е готова да започне преговори, каза говорителят на Кремъл.

Руските предложения били предадени на помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която вчера посети Москва и се срещна със заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Рябков ще има готовност да отпътува за преговори по бъдещите споразумения в неутрална страна, каза Песков, без да даде подробности.

В изказване миналата седмица Рябков предупреди, че неуспехът да се овладее нарастващото напрежение между Русия и Запада може да ги тласне към сблъсък, подобен на Кубинската ракетна криза от 1962 г., която постави света на ръба на ядрена война.

Срещата на върха на Европейския съюз днес се очаква да се съсредоточи върху избягването на руска военна инвазия в Украйна чрез заплахи за безпрецедентни санкции за Москва и обещание за дипломатически преговори.

Представители на американското разузнаване твърдят, че Русия е преместила 70 000 войници на границата си с Украйна и се подготвя за евентуална инвазия в началото на следващата година. Москва отрича да планира нападение и обвинява украинските власти, че обмислят офанзива, за да си върнат контрола над контролираната от бунтовници Източна Украйна. Украинското правителство отхвърля руските твърдения.