Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз  проведе първото си заседание след конгреса по-рано тази година, съобщи официалният сайт на централата.

На сбирката бяха обявени структурни промени, а също така управниците разгледаха отчета на националния селекционер Ясен Петров за близо 1 години работа. Съдбата на пловдивчанина ще се реши идния месец, когато "членовете на ръководния орган на БФС ще дадат своята оценка за извършеното дотук от щаба на мъжкия национален отбор и ще вземат решение за продължаване на съвместната работа".

В съобщението се казва, че има поставена цели пред националния отбор, "включващи преследване на задължително първо място в групата от Лигата на нациите, продължаване на политиката за интеграция на перспективни млади футболисти и разширяване на скаутското звено към националните отбори".

По отношение на новата структура, обещана от Борислав Михайлов на спечеления от него конгрес, "новата административна структура на Българския футболен съюз е изработена според препоръките на УЕФА и в тон с политиката за модернизиране работата на всички европейски футболни федерации". 

Въвеждат се мениджър Стратегическо управление, технически директор (ще координира работата в националните отбори от юноши до мъже), нови позиции като ръководител отдел "Спортна наука" и ръководител отдел "Трансфери", пряко подчинен на директора "Първенства и турнири". 

Не се съобщават имената на хората, които ще заемат тези постове. Доц. д-р Емил Атанасов е назначен за нов директор на Българската треньорска школа по футбол.

"Идната седмица високопоставени представители на УЕФА ще се срещнат с оперативното ръководство на футболния съюз за стартиране на процеса по модернизиране на работата", гласи съобщението.

Жребият за Лигата на нациите

В четвъртък от 19 часа наше време ще бъде теглен жребият за новото издание на Лигата на нациите (2022-2023 г.). България е в урна 1 на Дивизия С заедно с Турция, Словения и Северна Ирландия. Това означава, че не може да се падне с тях.

Вижте разпределението на отборите, всичко останали са потенциални съперници. Победителят в дивизията получава шанс за участие на Евро 2024, за което УЕФА оше не е обявила процедурата и графика на квалификациите.

Дивизия С 

Урна 1: Турция, Словакия, България, Северна Ирландия 
Урна 2: Гърция, Беларус, Люксембург, Северна Македония 
Урна 3: Литва, Грузия, Азербайджан, Косово 
Урна 4: Казахстан/Молдова, Кипър/Естония, Гибралтар, Фарьорски острови